Českem letí rychlé půjčky. Jak se k nim postavit?

06.06.2012 | , Pujckomat.cz
Tiskové zprávy


I v Česku už máme vymoženost, která ve své době ovládla chování spotřebitelů ve Skandinávii – takzvané finské půjčky. Jsou to úvěry na malé částky s přesně stanovenou dobou vrácení, bez splátek a úroku. Představují skutečně řešení finančních potíží, nebo je naopak mohou způsobit?

Finská půjčka (někdy též půjčka před výplatou) je produkt, který působí velmi neškodně. Jednoduše si po internetu vypůjčíte částku v řádech tisíců korun, maximum zpravidla bývá 15 000, a v den, který sami stanovíte, částku vrátíte. Tato doba nesmí přesáhnout jeden měsíc. Firmy, které rychlé úvěry nabízí, navíc nevyžadují úrok, pouze jakýsi poplatek za poskytnutí půjčky.

Ve Skandinávii pomáhají

Ve své podstatě se nejedná o zásadně problematicky produkt. Lidem s nestálou ale dostatečně vysokou výší příjmů skutečně v severní Evropě skutečně tento typ úvěrů často pomáhá přečkat těžké časy mezi výplatami.

Finančně negramotné mohou poškodit

Určitým problémem ale tyto půjčky jsou u finančně méně gramotných lidí. Ti si neuvědomují, že skrze onen poplatek za poskytnutí půjčky se RPSN vyšvihne na tisíce procent. Lidé, kteří již mají problémy se splácením předchozích úvěru, mnohdy skrze rychlé půjčky shánějí peníze na splátky a nenávratně se sklouzávají po dluhové spirále.

Přesto však nelze rychlé půjčky odsoudit. Jedná se o finanční produkt, který určitým skupinám lidí zásadním způsobem zjednodušuje život. Ať už se jedná o osoby s nestálou výší příjmů (obchodníci, překladatelé, umělci), nebo o klasické zaměstnance, kterým zkrátka dva dny před výplatou vyhořela lednička.

Takže: vzít, či nevzít? Odpověď není snadná. Pokud po rychlé půjčce saháte na úhradu dovolené nebo, nedej Bože, splátky předchozího úvěru, rychlá půjčka není tím pravým řešením. Pokud si ale jste jisti, že až za 14 dní přijde den vrácení, budete mít dostatečný obnos, není důvod se tohoto úvěru bát.

Autor článku

Reklamní sdělení  

Články ze sekce: Tiskové zprávy