Potřebné doklady k uzavření leasingu

30.03.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Leasing je určen nejen pro financování firemních věcí, ale využít ho může každý z nás. Nejčastěji tak asi činíme v okamžiku pořizování vozidla formou leasingu. Jak při uzavírání smlouvy postupovat a jaké doklady je třeba předložit?

Téma tohoto týdne: Nedostatek peněz vyřeší leasing

Pokud není peněz na zbyt, dá se využít řada možností, jak si půjčit. Jednou z nich je také leasing.  Podrobný postup uzavírání leasingové smlouvy naleznete v abecedě leasingu, proto pouze ve stručnosti.

Pokud se rozhodneme financovat např. právě nákup vozidla pomocí leasingu, je dobré kontaktovat více leasingových společností a porovnat jejich podmínky.  Pokud si tedy již společnost vybereme, čeká nás další krok a tím bude doložení všech podkladů, které bude leasingová společnost vyžadovat. Pokud splníme požadavky také nám bude vyhovovat nabízená forma leasingu, můžeme s leasingovou společností smlouvu uzavřít. Co vše by mělo být v takové smlouvě  uvedeno, si můžete přečíst zde. A nezbývá než začít leasovanou věc používat…  

Ale vraťme se k tématu tohoto článku, a tím jsou potřebné doklady k uzavření smlouvy.
Doklady, které budou leasingové společnosti požadovat jsou u většiny z nich podobné. Zásadní rozdíl bude v tom, kdo o leasing žádá. Jiné doklady musí předložit fyzická osoba - podnikatel, jiné právnická osoba – firma a úplně jiné soukromá osoba. My se podíváme na podklady, které budete potřebovat jako soukromá osoba.

Je-li žadatelem o leasingovou smlouvu soukromá osoba, bude od ní leasingová společnosti chtít doložit:   

  • OP a jeho kopii,
  • druhý doklad totožnosti (řidičský průkaz, pas, rodný list),
  • současné zaměstnání a zaměstnavatel,
  • potvrzení o výši čistého měsíčního příjmu od zaměstnavatele s vyčíslením jiných závazků,
  • počet vyživovaných osob,
  • souhlas manžela (manželky) s uzavřením leasingové smlouvy,
  • u cizinců se vyžaduje povolení k pobytu a jeho kopie.

Jak vidíte, není to právě málo a dá se říci, že doklady jsou téměř shodné s doklady, které musíte doložit např. bance, pokud žádáte o spotřebitelský úvěr.

Nyní již máte představu jaké doklady může leasingová společnost požadovat, proto pokud byste chtěli leasing využít, nezapomeňte si přečíst i ostatní FinTriky tohoto týdne, protože se v nich dovíte i další důležité věci, které vám mohou rozhodování o leasingu, případně jako nejlepší formě pro vás, ulehčit. 

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: FinTriky