Pojištění osob přináší klid v době krize

02.11.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Pojištění nás chrání před životními situacemi, které si nepřejeme zažít. Pojištění osob může být v tomto specifické. Jednak nás chrání pro určitá rizika, někdy ale dostaneme...

...vyplacenou pojistnou částku v případě dožití se pojistného věku.

Téma týdne: Pojištění nám přináší klid

Každý z nás nějakou tu pojistku uzavřel, ale jen málo kdo z nás ví jakou a jaká nám ona pojistka kryje rizika. Dnes se podíváme blíže na pojištění osob.

Do pojištění osob se obvykle řadí tyto dílčí pojištění:

  • životní pojištění
  • úrazové pojištění
  • soukromé zdravotní pojištění
  • pojištění odpovědnosti za škodu
  • cestovní pojištění

Životní pojistka: fenomén a nutnost?
Je dobré uzavřít životní pojistku? Je dobré měsíčně "vyhazovat" tisíce z rodinného rozpočtu? K čemu nám taková pojistka bude? Tyto otázky si jistě kladete. Pokusme se hledat odpovědi.

Uzavření vhodného životního pojištění je velmi důležitým rozhodnutím, které není radno činit bez předchozího dobrého uvážení. Má-li totiž životní pojištění krýt vybraná životní rizika v dostatečné výši, nebývá mnohdy levnou záležitostí. Špatně zvolené životní pojištění pak nejenže neplní funkci, kterou plnit má, ale stane se také neefektivním vyhazováním peněz. Životní pojištění je finanční produkt kryjící riziko smrti. Přesto, že disponuje velkou variabilitou, je v poslední době je využíván zejména ve spojitosti se spořením. Cílem životního pojištění je finančně zajistit osoby blízké (manželku, děti) v případě Vaší smrti. Životní pojištění je určeno tedy hlavně pro osoby, které potřebují pokrýt riziko vlastní smrti ať již proto, že živí rodinu, nebo že splácí úvěr.

Proč úrazové pojištění?
K úrazu může dojít rychle a kdekoliv, zpravidla když to nejméně čekáme. Úrazy se nevyhýbají nikomu - ať už je to v zaměstnání, při dopravních nehodách, při sportu či práci v domácnosti. Je to pojistný produkt, který kryje rizika úrazu. Neochrání Vás před upadnutím na ledu nebo při úrazu z automobilové nehody, ale pomůže Vám zmírnit finanční důsledky, které by Vám mohly zhoršit životní situaci. Úrazy jsou velice časté hlavně u starších občanů, u mladistvých a u dětí. Avšak u dospělých osob může úraz zkomplikovat život kvůli poklesu příjmu v době léčby úrazu, proto je úrazové pojištění využíváno hlavně u dospělých.

Zdravotní připojištění - riziko krátkodobého výpadku příjmů pokryto
Díky soukromému zdravotnímu pojištění se můžete pojistit proti riziku ztráty příjmu, které vznikne v důsledku úrazu či nemoci. Jeho smysl spočívá v tom, že v případě nemoci či úrazu, kdy  je vám uznána pracovní neschopnost nebo když musíte pobývat v nemocnici,  pojišťovna vyplácí ve smlouvě sjednané plnění.  Pojištění má za cíl ochránit před ztrátou příjmu způsobenou pracovní neschopností. Pojištění je dobrovolné, sjednává se nad rámec nemocenského pojištění, které řídí stát. Vedle tohoto soukromého zdravotního pojištění dostáváte pochopitelně i dávky vyplácené státem, tzv. nemocenskou. Její výše je (oproti běžnému příjmu) však směšná. Proto se soukromé zdravotní připojištění stává nutností.

Co na cestu do zahraničí? Cestovní pojištění!
Pro ty, kteří chtějí cestovat do zahraničí a chtějí  vyloučit rizika značných starostí a finančních obtíží v případě neočekávaných událostí. Kompletní nabídka cestovního pojištění Vám umožní vycestovat do zahraničí s vědomím jistoty, že jste zabezpečeni pro případ náhlého onemocnění, úrazu, ztráty zavazadel nebo způsobení škody třetí osobě, a že se kdykoliv můžete obrátit na asistenční společnost s žádostí o pomoc. Dnes je cestovní pojištění sice nezbytnou nutností, ale na druhou stranu se přeceňuje, protože jako členové Evropské unie máme nárok na plnou lékařskou péči ve všech zbývajících státech (24 státu Evropy) unie. Navíc bývá často součástí našich platebních karet a obvykle o tom ani nevíme. Před vycestováním se ptejte ve své zdravotní pojišťovně nebo bance!

Pojištění je nutnost. O tom není pochyb. Sice si nepřejeme, aby nám pojistná částka byla kdy vyplacena (to bychom museli utrpět ztrátu, úraz, nebo být nemocní), ale pro tato rizika jsme kryti. Nepodceňujte proto možnosti pojištění osob a hlavně: Poraďte se s odborníky!

Další finanční tipy a triky najdete na stránce www.finance.cz/aktuality

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky