Generálním ředitelem Čepra se stal Pavel Švarc, nahradil Kadlece

01.09.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 1. září (ČTK) - Novým generálním ředitelem a předsedou představenstva společnosti Čepro se stal devětačtyřicetiletý Pavel Švarc. Ve funkci nahradil dosavadního ředitele Tomáše Kadlece, kterého minulý týden odvolala dozorčí rada. Řekl to Švarc. Za personálními změnami ve firmě, která je hlavním distributorem pohonných hmot v zemi, stojí podle vládních představitelů špatné hospodaření Čepra v letošním roce.

Švarc dosud působil jako generální ředitel petrochemického holdingu Unipetrol, který řídil téměř sedm let. Pozici generálního ředitele Čepra mu nabídl premiér Jiří Paroubek, který Švarce považuje za zkušeného manažera s jednoznačnými výsledky ve vedení firmy. Kadlec působil jako generální ředitel Čepra od května 2003. Předtím zastával pozici ředitele Národního bezpečnostního úřadu.

Novým obchodním ředitelem a místopředsedou představenstva se dnes stal Jan Duspěva (31 let). Provozním ředitelem a členem představenstva je Pavel Dolanský (37 let).

Dolanský již ve společnosti Čepro pracoval. V letech 2001 až 2003 zde působil jako vedoucí střediska Roudnice a později jako vedoucí provozního úseku. Ve firmě K-Protos, kterou vlastní společnost Kaučuk, zastával funkci ekonomického ředitele. Duspěva působil ve společnosti Unipetrol Rafinerie v řízení prodeje pohonných hmot.

V současné době Čepro čelí několika soudním sporům o pohledávky za zhruba 5,7 miliardy korun. Firma je považuje za neoprávněné. Právě především kvůli těmto sporům a hrozbě exekuce se Čepro dostalo na přelomu roku do finančních potíží. Letos firma vykázala ztrátu, propad se ale má podle dřívějšího vyjádření mluvčí Čepra Aleny Čechové postupně snižovat a na konci roku by firma měla vykázat zisk.

Čepro se zabývá především přepravou a skladováním ropných produktů, provozuje kolem 190 čerpacích stanic EuroOil a ochraňuje zásoby státních hmotných rezerv. Firma vznikla v roce 1994 transformací části majetku bývalého státního podniku Benzina v rámci druhé vlny privatizace. Jejím zakladatelem a jediným akcionářem je Fond národního majetku.

Loni firma zvýšila tržby za prodej zboží zhruba na 33,7 miliardy z 24,4 miliardy korun v roce 2003. Ztráta dosáhla 37,7 milionu po předloňském zisku 155,8 milionu korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK