Vláda dnes šéfa Drážní inspekce nejmenovala

15.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. března (ČTK) - Nové šéfa Drážní inspekce dnes vláda nejmenovala a tento bod svého programu přerušila s tím, že se k němu vrátí zřejmě na příští schůzi. ČTK to na tiskové konferenci po zasedání kabinetu řekla bez dalších podrobností vládní mluvčí Lucie Orgoníková.

Návrh na jmenování předložil ke schválení ministr dopravy Milan Šimonovský. Kandidát, který vzešel ze sedmi uchazečů ve výběrovém řízení, ale nebyl zveřejněn.

Řízením Drážní inspekce byl od 27. ledna 2006 pověřen Roman Šigut. Nahradil tak Zdeňka Žáka, kterého vláda krátce předtím odvolala. MD tvrdilo, že Žák se opakovaně dopouštěl chyb v evidenci majetku a účtování služebních cest. Kvůli předloňské kontrole hospodaření a vedení účetnictví Šimonovský generálního inspektora napomenul a úřadu byla uložena nápravná opatření.

Drážní inspekce poté, co ministerstvo dopravy navrhlo Žákovo odvolání, podala trestní oznámení na ministra dopravy a žalobu na resort dopravy. Žák tvrdí, že ministr Šimonovský chtěl ovlivňovat práci inspekce.

Inspekce je státní institucí, která vykonává státní dozor na dráze a vyšetřuje příčiny mimořádných událostí a železničních nehod. Má 61 zaměstnanců v pěti městech České republiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK