Pojištění odpovědnosti vyřeší řadu komplikací

13.12.2006 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Voda vytékající z pračky, sníh padající ze střechy nebo řádění dětí či domácích mazlíčků může způsobit nemalé škody. I za tyto neúmyslné činy musí nést někdo odpovědnost. Proto není od věci uzavřít odpovídající pojištění.

Život je plný rizik. Při provozu domácnosti, rekreaci či zábavě může dojít k situacím, kdy způsobíte škodu někomu jinému. Voda vytékající z vaší pračky kromě koupelny vyplaví i souseda bydlícího pod vámi, nezbedné děti při skotačení rozbijí na návštěvě starožitnou vázu, sníh či led padající ze střechy vašeho domu poškodí zaparkovaný automobil. Tyto či jiné neúmyslné škody se mohou pěkně prodražit a velmi citelně zatížit váš rodinný rozpočet.

Každý svého neštěstí strůjcem
Zákon přitom mluví jasně. Způsobíte-li někomu újmu na zdraví či škodu na majetku, je třeba počítat s následky a nést za ni odpovědnost. A nemusíte to být pouze vy, kdo škodu způsobí. Na vině mohou být třeba vaše ratolesti nebo domácí mazlíček. Přesto si můžete být jisti, že vy budete tím, kdo bude muset škodu uhradit. Pokud se chcete zaplacení škody z vlastní kapsy přeci jenom vyhnout, stačí si sjednat pojištění odpovědnosti za škodu v běžném občanském životě. Za co všechno můžete nést odpovědnost a kdy vám pojištění odpovědnosti pomůže?

I drobná škoda se může prodražit
Tuzemské pojišťovny registrují každý měsíc stovky škod právě z pojištění odpovědnosti občanů. V zimních měsících jsou to nejčastěji škody způsobené padajícím sněhem či ledem, v létě pak škody, které způsobí děti při dovádění a také cyklisté. Celková výše škod se přitom může vyšplhat i do statisíců. „Obzvláště v zahraničí se náklady na léčení poškozených mohou vyšplhat na velmi vysoké částky,“ uvádí Václav Bálek z České pojišťovny.

Chrání nejen rodinu, ale někdy i zvířectvo
Výhodou pojištění odpovědnosti za škodu občanů je to, že chrání nejen vás, ale i celou vaši rodinu. Společně s vámi jsou pojištěni i manžel nebo manželka a také děti, pakliže žijete ve společné domácnosti. U některých pojišťoven se pojištění vztahuje i na vaše zvířectvo, což potvrzuje i Václav Bálek: „Pojištění za škody způsobené domácími mazlíčky je u některých pojišťoven obsaženo v základní nabídce. U některých pojišťoven je potřeba sjednat přímo pojištění odpovědnosti pro držitele zvířat“.

Není pravidlem, že v běžném pojištění odpovědnosti je automaticky zahrnuto i krytí škod v zahraničí. U některých pojišťoven jej najdete v základní nabídce, u ostatních pojišťoven si pak můžete pořídit pojištění odpovědnosti rozšířené na zahraničí jen v rámci dražších tarifů nebo ho musíte sjednat v rámci cestovního pojištění.

Ani málo, ani moc
V rámci pojištění jsou pak kryty jak případné škody na zdraví (škody s následkem úmrtí poškozeného, jeho poranění nebo ublížení na zdraví), tak i škody na věcech (škody na předmětech, jejich zničení nebo poškození). Tuzemské pojišťovny nabízejí více variant pojistných krytí, co do rozsahu i výše. Stejně jako u jiných pojistných produktů i v tomto případě platí, že čím levnější varianta, tím méně rizik je pokryto, případně tím nižší jsou limity plnění. Na druhou stranu není nutné platit vysoké pojistné a pojišťovat se na rizika, která jsou nepravděpodobná. Proto je třeba dobře zvážit, co a na kolik je třeba pojistit.

Za kolik? Pojistky jsou různé
Výše pojistného je odvislá od rozsahu krytí a pojistných limitů. Například u České pojišťovny vám toto pojištění za 410 korun ročně kryje škodu na zdraví do 2 milionů korun, škodu na věci do 1 milionu korun a finanční škodu do výše 500 tisíc korun.

Pojišťovna Allianz nabízí tři varianty lišící se nejen výší limitů, ale i rozsahem krytí. Nejlevnější varianta Normal (škoda na zdraví 500.000 Kč, na věci 300.000 Kč) vás přijde ročně na 600 Kč, naopak za nejdražší Exkluziv zaplatíte pojistné od 1800 Kč. Ovšem za to dostanete více než solidní limity plnění (na zdraví až 20 mil. Kč, na věci až 5 mil. Kč). Navíc kromě standardního krytí (činnost běžná v občanském životě, provoz domácnosti, rekreační sport, cyklistika) je zahrnuto vlastnictví rodinného domu, svépomocné stavební práce, používání malých plavidel, jezdectví, chov domácích a hospodářských zvířat, legální používání zbraní, výpomoc jiných osob v domácnosti, při stavebních pracích nebo při opatrování zvířat nebo náhrada nákladů léčení vynaložených zdravotní pojišťovnou.

Dvakrát měř, jednou podepiš
Pokud jste začali o sjednání pojištění odpovědnosti uvažovat, zkontrolujte si nejprve pečlivě stávající majetkové smlouvy, konkrétně  smlouvu o pojištění domácnosti či nemovitosti. Možná je pojištění odpovědnosti již její součástí. V rámci kombinovaného produktu můžete u některých pojišťoven očekávat výrazné slevy. Například sjednáte-li pojištění odpovědnosti za škodu u již zmíněné pojišťovny Allianz v rámci pojištění majetku, zaplatíte poloviční částku, než kdybyste uzavírali odpovědnost jako samostatný produkt.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ