EU – kde je rodičovská dovolená nejdelší a nejvyšší?

07.09.2009 | , Finance.cz
DANĚ


V členských zemích Evropské unie mají maminky nejdříve nárok na mateřskou dovolenou a následně na rodičovskou dovolenou.

Nejdelší je rodičovská dovolená v Česku (až 4 roky), nejkratší ve Velké Británii a Kypru (13 týdnů).

V Česku je nejdelší i mateřská dovolená (viz článek Kde je peněžitá pomoc v mateřství nejvyšší a nejdelší?). Mateřská dovolená trvá v Česku 28 týdnů (nejméně v Německu 14 týdnů) a poskytuje se od 6 až 8 týdne před očekávaným porodem. Po dobu 28 týdnů pobírá maminka peněžitý příspěvek v mateřství. Jedná se o dávku nemocenského pojištění a jeho výše je závislá na předchozím příjmu. Po skončení mateřské dovolené následuje rodičovská dovolená, kde je pobírán rodičovský příspěvek. Obvykle je čerpán do 3 let věku dítěte (lze však čerpat i do dvou nebo do čtyř let věku dítěte).

Přestože je rodičovská dovolená zavedena ve všech členských zemích EU, tak jsou mezi jednotlivými zeměmi obrovské rozdíly. Liší se délka rodičovské dovolené, výše příspěvku či možnost čerpání rodičovské dovolené pro tatínky.


Rodičovská dovolená bez peněz

Po dobu mateřské dovolené pobírají ve všech členských zemích Evropské unie maminky peněžitou pomoc v mateřství. Její výše se liší. V mnoha zemích je dokonce ve výši 100 % předchozího výdělku. Během rodičovské dovolené již však v mnoha zemích nemají rodiče nárok na žádné dávky (viz také článek Sociální dávky v Evropě pod lupou). Jedná se o Bulharsko, Kypr, Maltu, Nizozemí, Irsko, Španělsko a Řecko. V těchto zemích je rodič s dítětem na rodičovské dovolené bez vlastního příjmu. Rodinu tak musí živit druhý z partnerů.


Paušální příspěvek nebo dle výdělku

Česko patří mezi několik zemí, kde je rodičovský příspěvek pobírán v paušální výši. Stejný systém platí i v dalších zemích, např. v Belgii, Polsku, Rumunsku, Slovensku, Rakousku či Lucembursku. Rodičovský příspěvek dle výše předchozího výdělku je zaveden v ostatních zemích. Nejvyšší je v Estonsku a Slovinsku (100 % předcházejícího příjmu), rovněž vysoký je ještě ve Švédsku a Dánsku (90 %), Lotyšsku, Finsku a Maďarsku (70 %). Nejnižší je v Itálii (30 %).


Od 13 týdnů po 4 roky

V některých zemích je trvání rodičovské dovolené omezeno pouze na několik týdnů, např. Velká Británie a Kypr (13 týdnů), Belgie, Irsko a Nizozemí (3 měsíce) či Řecko (3,5 měsíce). V dalších zemích je rodičovská dovolená pobírána několik měsíců, např. Lucembursko (6 měsíců), Itálie (10 měsíců). Především ve východoevropských zemích je délka rodičovské dovolené několik let, např. Rakousko (2 roky), Polsko, Litva, Malta, Španělsko, Maďarsko, Estonsko a Slovensko (3 roky). Nejdéle je možno rodičovskou dovolenou čerpat v Česku (4 roky). O podpoře mladých rodin se rovněž dočtete v článku Jak podporují státy mladé rodiny?


V Česku je možnost volby

Na rodičovský příspěvek má v Česku nárok rodič, když po celý kalendářní měsíc osobně pečuje o nejmladší dítě v rodině. Lze si vybrat délku čerpání pobírání rodičovského příspěvku (do dvou, do tří nebo do čtyř let věku dítěte). Délkou pobírání rodičovského příspěvku si rodič současně volí i výši příspěvku.

  • v případě čerpání do dvou let věku dítěte činí rodičovský příspěvek 11 400 Kč (je potřeba mít odpovídající předchozí příjem – tj. nárok na peněžitý příspěvek v mateřství alespoň ve výši 380 Kč na den)
  • do tří let věku dítěte činí příspěvek 7 600 Kč
  • do čtyř let věku dítěte činí příspěvek 7 600 Kč (prvních 21 měsíců) a následně 3 800 Kč (až do 48. měsíce)

O rodičovský příspěvek je potřeba písemně požádat na předepsaném formuláři místně příslušný úřad státní sociální podpory.

Tabulka: Rodičovská dovolená v zemích EU

 

Země Max. délka rodičovské dovolené
Belgie 3 měsíce
Bulharsko 6 měsíců
Česko 4 roky
Dánsko 52 týdnů
Estonsko 3 roky
Finsko 158 pracovních dní
Francie 3 roky
Irsko 3 měsíce
Itálie 10 měsíců
Kypr 13 týdnů
Litva 3 roky
Lotyšsko 1 rok
Lucembursko 6 měsíců
Maďarsko 3 roky
Malta 3 měsíce
Německo 12 měsíců
Nizozemí 3 měsíce
Polsko 3 roky
Rakousko 24 měsíců
Rumunsko 2 roky
Řecko 3,5 měsíce
Slovensko 3 roky
Slovinsko 1 rok
Španělsko 3 roky
Švédsko 480 dní
Velká Británie 13 týdnů

Zdroj: MISSOC ANALYSIS 2008

 

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 14 krát

Články ze sekce: DANĚ