Lákají vás netradiční investice?

18.12.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Je libo diamanty, umění nebo kvalitní víno. A co třeba „dluhopisy smrti“? Investování do akcií nebo fondů už není dneska nic neobvyklého. Možná proto se otvírá více prostoru pro jiné, alternativní investice.

Téma týdne: Hledáme investiční možnosti


V předchozích článcích v rubrice FinTriků jsme se zaobírali základy investování. Investováním do fondů se zabýval článek „Investujte do fondů - pravidelně“ a o tom, jak začít na burze s akciemi si můžete přečíst v článku „Investovat do akcií je snadné“. V dnešním článku se nebudeme zaobírat něčím složitějším, jako jsou komodity a futures nebo investiční certifikáty, jak by se dalo očekávat. Dozvíte se ale něco více o zajímavých netradičních a alternativních investicích. Investovat se totiž dá do rozličných instrumentů.


Co je to netradiční investice?


Co se rozumí pod pojmem netradiční investice. Pro někoho to můžou být komodityropa, zlato, palladium,… Pro někoho hodně konzervativního i akcie. Většina lidí nicméně pod tímto pojmem vidí aktiva skutečně neobvyklá, tj. diamanty, víno, umělecká díla atd. Zkrátka věci možná poněkud nedosažitelné, se kterými se běžně nesetkáme třeba na burze, nicméně bezesporu mají svou hodnotu a tato hodnota se v čase mění – zpravidla roste.


Důležité předpoklady


Pro úspěch v investovaní do netradičních aktiv jsou podstatné určité předpoklady, které možná v běžném investování nehrají až takovou roli. Nesmírně důležité pro úspěšné investování je znalost příslušné oblasti. Člověk se v ní musí orientovat, mít dostatek informací. Neméně důležité jsou kontakty v dané oblasti.

Nemusí to být pravidlem, ale bylo by asi naivní myslet si, že pořízením jednoho uměleckého díla na nějaké aukci nebo koupí několika lahví vína člověk zbohatne. Zkrátka člověk musí mít určité know-how. Investor musí vědět co chce, co a od koho kupuje.

Alternativní investice mají také některé nevýhody. Někdy to může být nízká likvidita nebo se nedá přesně určit cena, jedná se vesměs o specifický trh. Hlavní potíží ale můžou být průběžné náklady na držení a úschovu aktiva. Na diamanty je asi nutné mít trezor. Těžko je někdo nechává pohozené v šuplíku. Drahé malby by bylo zase dobré pojistit proti krádeži nebo zničení.


Jsou diamanty věčné?


Diamanty představují kombinaci krásy a aktiva obrovské hodnoty. Ať už máte nějaký kousek pečlivě uschovaný někde v trezoru nebo jeho krásou oslňujeme svoje okolí, můžeme si být skoro jisti, že jsme dobře investovali. Hodnota diamantů totiž neustále roste. Diamant je nezpochybnitelnou trvalou kvalitou a zajištěním pro horší časy, podobně jako zlato.

Podrobněji si o diamantech a o investování do nich můžete přečíst v článku „Zhodnocení v kráse. Co víc si přát od investice?“. Za přečtení rovněž stojí interview s odborníkem v oblasti investování do diamantů - „Synek: Diamant přežil už větší krize“.


Umění investovat


Pokud se rozhodneme investovat do umění, rozhodně bychom měli oplývat určitou dávkou umění investorského či chcete-li, trochou štěstí a předvídavosti. Investovat můžeme do drahých děl renomovaných autorů, u nichž si můžeme být skoro jisti, že hodnota poroste. Pokud neoplýváme tolika penězi, dá se pořídit i dílo nějakého současného žijícího autora. Nicméně odhadnout, která díla budou v následujících letech vyhledávána a bude o ně zájem, což způsobí nárůst jejich hodnoty, to je samo o sobě umění.

Investicím do umění se podrobněji věnujeme v článku „Investice do umění? Proč ne!“.


In vino veritas…


Rovněž investice do vína začínají být zajímavou alternativou. Říká se, že život je příliš krátký na to, abychom pili špatné víno. Lidé dokáží ocenit dobré víno a díky tomu může jeho cena růst. S vínem se začíná dokonce obchodovat jako s deriváty. Objevují se i vinné indexy a fondy. Významný je index Liv-ex 100, který reprezentuje vývoj ceny sta nejvíce oceňovaných vín. Většinu váhy indexu tvoří vína z Bordeaux, dále potom z Burgundska, z udolí řeky Rhony, z Champagne a také z Itálie.

Pokud vás zajímá více informací z oblasti investování do kvalitních vín, přečtěte si článek „Víno - aktivum nabývající na významu“.


Je libo dluhopisy smrti?


Poptávka stoupá i po této poněkud morbidní investici. Zájem vzbudila poptávka po nových investičních příležitostech v kombinaci s nesolventností některých pojištěných, kteří nebyli schopni si svoje pojištění dále platit nebo chtěli peníze z pojištění inkasovat již během života.

Princip tohoto produktu spočívá v odkoupení životního pojištění od jeho majitele. Investor poté dále platí pojistné, eventuelně vyplácí původnímu majiteli rentu. V případě smrti původního majitele pojistky pak inkasuje celé pojistné plnění. V praxi tedy platí, že čím dříve původní majitel pojistky zemře, tím větší zisk investor zrealizoval. Investiční společnosti pak z odkoupených pojistek vytvořily větší soubory, které pak tvoří podkladové aktivum pro cenné papíry, kterým se říká dluhopisy smrti.

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE