Daňové novinky v roce 2010

01.01.2010 | , Finance.cz
DANĚ


V roce 2009 byla přijata řada úsporných opatření, a to nejen v daních, ale i v důchodech. Co se v tomto roce stalo a co se očekává v roce příštím?

Téma: Novinky v roce 2010


Jednou z mála pozitivních změn je zvýšení daňového zvýhodnění na vyživované dítě ze současných 890 Kč na 967 Kč. Každý kdo pečuje o děti, tak státu odvede méně na zálohách na daň. Konkrétně 77 Kč měsíčně. Vyzkoušejte naši kalkulačku čisté mzdy.


Co dalšího změní výpočet čisté mzdy

Vyšší příjmové skupiny bude zajímat razantní zvýšení vyměřovacího základu od 1.1. Maximální vyměřovací základ je nyní na úrovni 48násobku průměrné mzdy, tedy 1.130.640 Kč, v příštím roce se dostane na úroveň 72násobek průměrné mzdy, tedy 1.707.048 Kč. V příštím roce tedy budou zaměstnanci odvádět pojistné z celé mzdy, i když jejich měsíční mzda dosáhne cca 142 tisíc Kč. Letos to bylo zhruba 94 tis. Kč. Systém rovné daně zatím zůstává. V Poslanecké sněmovně se ale prosazuje návrh ČSSD na zavedení druhé sazby daně. Pokud návrh projde, tak zaměstnanci s ročními příjmy nad 1,2 milionů Kč budou odvádět daň ve výši 180 000 Kč + 30 % z částky přesahující 1,2 milionů Kč. Pokud tento návrh projde, výpočet čisté mzdy se podle něho změní až v roce 2011. Všechny potřebné formuláře najdete v sekci Daňové formuláře.


Dražší benzín, cigarety i alkohol

Úsporná opatření zavedená v roce 2009 se týkají spotřebních daní i dani z přidané hodnoty. Úsporný balíček totiž zvyšuje o korunu na litr spotřební daň pro motorové benziny. Zvýšení se asi promítne do konečné ceny v plné výši. Daně se zvýší i pivovarům. Základní sazba daně z piva vzroste o třetinu, v hospodách se to projeví 50 haléři až korunou na půllitr. Zdražení už ohlásili Plzeňský Prazdroj, Budějovický Budvar či skupina Heineken. A ceny se zvýší i u cigaret, krabička cigaret se zdraží o zhruba 2,50 Kč. Další zdražení se očekává v souvislosti se zvyšováním daně z přidané hodnoty, základní i snížená sazba se zvyšuje o procento.

Některé služby ale mohou během příštího roku zlevnit. V novele zákona o dani z přidané hodnoty (sněmovní tisk 989) je totiž návrh na přenesení některých služeb do snížené sazby. Jde o opravy obuvi a koženého zboží, opravy jízdních kol, oděvů a bytového textilu, restaurační služby mimo dodání tabákových výrobků a alkoholických nápojů a kadeřnické a holičské služby.


Velké téma – daň z nemovitosti

Kromě orné půdy, chmelnic, vinic, zahrad, ovocných sadů a trvalých travních porostů, hospodářských lesů a rybníků s intenzivním a průmyslovým chovem ryb dojde o 1.1. ke dvojnásobnému zvýšení sazeb daně z nemovitostí. Některé obce na to reagovaly snížením místních koeficientů, aby eliminovaly sociální dopad této změny, jiné obce naopak zavedly nebo zvýšily tento koeficient, aby vyrovnaly propad obecních rozpočtů. Například město Jablonec zavádí koeficient 2 a počítá s navýšením rozpočtu o 28 milionů Kč. Spočítejte si daňovou povinnost v kalkulačce daně z nemovitostí.


Méně na nemocenském i peněžité podpoře v mateřství

Výpočet nemocenské se dá zjednodušeně popsat takto: vychází se z denního příjmu, který se redukuje a z takto redukovaného příjmu se počítá konečná výše nemocenské. Do konce prvního měsíce se nemocenská rovná 60 %, druhý měsíc 66 % a poté 72 %. Od 1.1. bude jediná výše, a to 60 %. Zbystřit by měli i ti, kteří začali brát nemocenskou v roce 2009 a oslaví s ní nový rok. Nemocenská se začne od ledna poskytovat podle nových pravidel, s novým rokem tak může výrazně poklesnout. Vyzkoušejte kalkulačku nemocenské.

Ve sněmovně leží novela zákoníku práce (sněmovní tisk 788), která mění i náhrady mzdy, které zaměstnanci vyplácí po dobu prvních 14 dnů dočasné pracovní neschopnosti zaměstnavatel. Nyní se náhrada mzdy počítá ve výši 60 %, ale až od 4. dne dočasné pracovní neschopnosti. Podle novely dochází k zásadní změně, náhrada mzdy se bude vyplácet ve výši 40 %, ale už od prvního dne pracovní neschopnosti.

Peněžitá podpora v mateřství se také sníží, až o několik tisíc měsíčně. Novela zákona o nemocenském pojištění (sněmovní tisk 939) by mohla vrátit výpočet peněžité podpoře v mateřství do původního stavu. Tato novela zatím prochází legislativním procesem.


Důchody

Jako pro každý rok i pro rok 2010 jsou nové parametry výpočtu důchodu. Navíc se mění od 1.1. některé dílčí změny. Více o nich se dočtete v článku Starobní důchody v roce 2010 - správný odchod do důchodu. Asi každý už ví, že k 1.1. není schválená žádná valorizace. V Poslanecké sněmovně ale leží návrh, který by toto mohl kompenzovat. Populistický návrh počítá s mimořádnou platbou 2 400 Kč. Pokud se příští rok chystáte do důchodu, spočtěte si jeho výše v kalkulačce výpočtu důchodu.


Věčný boj kolem zdravotních poplatků

Budoucnost zdravotních poplatků zavedených ministrem Julínkem je nejistá. Na jedné straně proti systém, kdy kraje hradí tyto poplatky místo běžných občanů, neustále napadá Úřad na ochranu hospodářské soutěže. Na druhé straně poslanci řeší novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění (sněmovní tisk 942), podle kterého se ruší všechny zdravotní poplatky.


Energie - dobrá zpráva na konec

Dobrou zprávou je pokles cen energií v příštím roce. Ceny elektrické energie se sníží pro domácnosti v průměru o 3,6 procenta. Zlevňovat bude i zemní plyn. Společnost RWE Transgas v prvním čtvrtletí sníží ceny zemního plynu domácnostem v průměru o 0,6 procenta.

Autor článku

Karel Pospíšilík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ