Přiznání k dani z příjmů 2010

31.03.2010 | , Finance.cz
DANĚ


Už jen několik dní zbývá do konce lhůty pro podání přiznání k dani z příjmů. Hledáte na poslední chvíli užitečné informace?

Téma: Daň z příjmů 2010


Pokud nepodnikáte, většinou nemáte povinnost podávat přiznání k dani z příjmů, protože tak za Vás učiní zaměstnavatel. Pro toho, kdo neví, jestli tuto povinnost má, je určena kalkulačka v našem Daňovém speciálu 2010. Zodpovězte postupně všechny otázky a kalkulačka vám sdělí, jestli máte povinnost podat přiznání k dani z příjmů a jaké přílohy musíte vyplnit.


Chci zjistit, jestli mám povinnost podat přiznání k dani z příjmů


Zdanění příjmů ze zahraničí

Poněkud náročným výpočtem je daňová povinnost, pokud máte příjmy ze zahraničí. Pokud jste daňovým rezidentem ČR, musíte v ČR zdanit veškeré příjmy. Pokud má ČR s danou zemí smlouvu o zamezení dvojího zdanění, může se vyhnout dalšímu zdanění téhož příjmu.


Chci více informací o zdanění příjmů ze zahraničí


Jak vyplnit formulář

Pokud musíte podat přiznání k dani z příjmů a nevíte, jak vyplnit přiznání k dani z příjmů, přečtěte si článek Jak vyplnit přiznání k dani z příjmů, který vás postupně provede všemi důležitými řádky. Hodně z vás uplatní daňové zvýhodnění na dítě, přečtěte si proto článek Kdy lze uplatnit daňové zvýhodnění na děti?


Další informace najdete v sekci Daně a mzda


Daňová optimalizace

Zákon o daních z příjmů umožňují optimalizovat daňovou povinnost prostřednictvím několika nástrojů – jde jednak o nezdanitelné části základu daně, které snižují základ daně a tedy i daňovou povinnost (dary, úroky z úvěru se stavebního spoření nebo hypotéčního úvěru, penzijní připojištění apod.), jednak o odečitatelné položky, které rovněž snižují základ daně (daňová ztráta, výzkum a vývoj) a jednak slevy na dani, které snižují samotnou daňovou povinnost (sleva na poplatníka, důchodce, držitele ZTP apod.).


Chci se více dozvědět o daňové optimalizaci


Výpočet daní s Finance.cz

Formuláře v Excelu

Pokud si chcete zjednodušit práci s vyplněním formuláře, máte dvě možnosti. Můžete si stáhnout formuláře v Excelu. Tyto formuláře mají přednastavené funkce, ovládací prvky (roletky, zaškrtávací okna) a komentáře a díky nim je jejich vyplnění o poznání snazší.


Chci si stáhnout daňové formuláře v Excelu



Opožděné podání

Opožděné podání přiznání k dani z příjmů může mít za následek zvýšení daňové povinnosti a povinnost uhradit úrok z prodlení.


Chci zjistit, jaké jsou sankce za opožděné podání

Autor článku

Karel Pospíšilík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ