Co týden dal? Vejce, pečivo i PHM, to vše výrazně zdražuje

09.03.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Uplynulý týden byl bohatý na ekonomická data: Inflace meziročně zrychlila a HDP loni rostl o 1,7 %. Jsme svědky razantního zdražování: Podle cen vajec by jeden řekl, že jsou pozlacená, a ceny pohonných hmot atakují maxima. Více se dočtete v pravidelném týdenním přehledu Finance.cz.

Posledních 7 dní ve světě

Německá automobilka Daimler zaznamenala v únoru další rekord. Prodej automobilky, mezi jejíž značky patří Mercedes-Benz, AMG, Maybach a Smart, vzrostl o 20,3 procenta na 104.073 vozů. To je nejvyšší únorový prodej v historii firmy. K růstu přispěla vysoká poptávka z Číny, uvedla firma. Rekordní prodej očekává Daimler i za celé první čtvrtletí.
Více informací

Zhruba 90.000 zaměstnanců šesti západoněmeckých továren automobilového koncernu Volkswagen dostane za loňský rok rekordní odměnu 7500 eur (zhruba 186.000 Kč). Oznámili to personální ředitel VW Horst Neumann a šéf závodní rady Bernd Osterloh. V předchozím roce činila odměna 4000 eur.
Více informací

Americká investiční banka Lehman Brothers Holdings Inc. opustila režim bankrotové ochrany a 17. dubna začne splácet dohodnuté peníze věřitelům. Pád Lehman Brothers v polovině září 2008 byl největším bankrotem v dějinách Spojených států a spustil globální finanční krizi.
Více informací

Dohoda o výměně řeckých dluhopisů je zásadním krokem k obnovení stability eurozóny a nezbytnou podmínkou pro získání záchranného balíku půjček ve výši 130 miliard eur. V reakci na dohodu o výměně řeckých státních dluhopisů to řekl šéf Evropského parlamentu Martin Schulz.
Více informací

Světové ceny ropy dál rostly, severomořská ropa Brent se vyhoupla nad 125 dolarů za barel. Ropný trh podporují naděje na to, že se Řecku podaří získat dost investorů k výměně dluhopisů a vyhne se díky tomu bankrotu.
Více informací

Míra nezaměstnanosti v Řecku v loňském prosinci stoupla na rekordních 21 procent z listopadových 20,9 procenta a počet mladých lidí bez práce v zemi poprvé překonal hranici 50 procent. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil statistický úřad ELSTAT. Průměrná míra nezaměstnanosti za rok 2011 stoupla na 17,3 procenta ze 12,5 procenta o rok dřív.
Více informací

K účasti na výměně řeckých státních dluhopisů se přihlásilo 85,8 procenta soukromých věřitelů. Oznámila to řecká vláda. Byla tak splněna podmínka pro úspěch plánu oddlužení, jež stanovila účast věřitelů na 75 procent. Řecká vláda navíc hodlá využít legislativní doložku, která umožňuje přinutit k výměně dluhopisů také ty věřitele, kteří se sami nepřihlásili.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Česko získá pro školní rok 2012 až 2013 z Evropské unie na projekt Ovoce do škol přibližně čtyři miliony eur (zhruba 100 milionů korun). Informovala o tom Evropská komise. Celkem se mezi země rozdělí v rámci tohoto programu 90 milionů eur (2,2 miliardy korun). Jednoznačně nejvíc získá Itálie, a to 20,5 milionu eur.
Více informací

Tuzemská ČSOB se rozhodla přistoupit na návrh ohledně výměny řeckých dluhopisů. Na dotaz ČTK to sdělila mluvčí banky Pavla Hávová s tím, že to schválilo představenstvo banky. Na návrh již dříve přistoupila i Komerční banka. Držitelé řeckých dluhopisů se měli vyjádřit do čtvrtečního večera, zda přistoupí na výměnu dluhopisů, která je podmínkou pro poskytnutí další části mezinárodní finanční pomoci zadluženému Řecku.
Více informací

Potraviny na pultech tuzemských obchodů byly v lednu meziročně dražší v průměru o 6,1 procenta. Nejvíce se za poslední rok zvýšila cena pekárenských výrobků, a to o 13,1 procenta. Naopak výrazně levněji lidé nakoupí brambory, jejichž cena se ve srovnání s loňským lednem snížila o zhruba dvě pětiny. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad. Ceny potravin podle odborníků porostou i nadále.
Více informací

Někteří obchodníci zneužívají paniky v souvislosti s nedostatkem vajec na trhu a neúměrně zvyšují své marže, řekl na tiskové konferenci prezident Agrární komory Jan Veleba. Velkochovatelé nosnic podle něj dostávají v současnosti za jedno vejce maximálně 3,50 Kč, spravedlivá cena v obchodě by podle něj proto neměla rozhodně překročit pět korun. V některých obchodech se však vejce prodávají i za sedm korun za kus.
Více informací

Rekordně vysoké ceny pohonných hmot potvrdil Český statistický úřad. Podle jeho zjištění se cena nejžádanějšího benzinu Natural 95 v pondělí dostala až na 36,46 Kč za litr a byla tak o čtyři haléře vyšší než o týden dřív. Motorová nafta naopak o dva haléře zlevnila a prodávala se za průměrných 36,92 Kč/l.
Více informací

Míra inflace v ČR v únoru meziročně zrychlila na 3,7 procenta po lednových 3,5 procenta. V porovnání s letošním prvním měsícem spotřebitelské ceny vzrostly o 0,2 procenta, což bylo hlavně kvůli zdražení potravin a nápojů. Uvedl to Český statistický úřad. Analytici odhadovali stejný meziroční růst.
Více informací

Česká ekonomika v roce 2011 meziročně vzrostla o 1,7 procenta. Oznámil to Český statistický úřad, který tak potvrdil svůj předchozí odhad. V loňském 4. čtvrtletí hrubý domácí produkt (HDP) proti stejnému čtvrtletí roku 2010 podle zpřesněného odhadu rostl o 0,6 procenta, zatímco předběžný únorový odhad signalizoval růst 0,5 procenta. Mezičtvrtletně HDP v posledním čtvrtletí 2011 naopak klesl o 0,1 procenta.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU