Co týden dal? Světová ekonomika se z krize vymaní až za deset let

05.10.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Světové ekonomice bude trvat nejméně deset let, než se vymaní z krize, která začala v roce 2008 a nyní pokračuje dluhovou krizí zemí eurozóny. Řekl to hlavní ekonom Mezinárodního měnového fondu Olivier Blanchard. Více v našem článku.

Posledních 7 dní ve světě

Maďarsko zrušilo plán na zdanění finančních transakcí tamní centrální banky, který se nelíbil Evropské unii a Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF). Plán byl považován za součást vládní snahy o získání větší kontroly nad měnovou politikou.
Více informací

Mezinárodní měnový fond (MMF) snížil odhad letošního růstu světové ekonomiky o 0,1 procentního bodu na 3,3 procenta. V příštím roce počítá s růstem o 3,6 procenta namísto dříve předpokládaných 3,9 procenta.
Více informací

Řecká vláda vydrží s penězi bez získání další části mezinárodní úvěrové pomoci maximálně do konce listopadu. Uvedl to řecký premiér Antonis Samaras v rozhovoru pro německý list Handelsblatt. Naznačil, že Evropská centrální banka (ECB) by mohla Řecku ulehčit situaci tím, že by zmírnila podmínky u řeckých dluhopisů, které vlastní.
Více informací

Portugalsko v příštím roce i přes propad své ekonomiky dál prudce zvýší daňovou zátěž produktivních obyvatel. Lisabon tím chce zajistit splnění rozpočtových cílů předepsaných mezinárodními věřiteli v rámci loňského záchranného balíku v sumě 78 miliard eur (1,9 bilionu Kč).
Více informací

Světové ekonomice bude trvat nejméně deset let, než se vymaní z krize, která začala v roce 2008 a nyní pokračuje dluhovou krizí zemí eurozóny. Řekl to hlavní ekonom Mezinárodního měnového fondu Olivier Blanchard. K vyřešení krize v Evropě bude podle něj nutné, aby Německo akceptovalo vyšší inflaci.
Více informací

Nejcennější značkou světa nadále zůstává Coca-Cola. Nápojovému gigantu se však letos velkým skokem přiblížila americká společnost Apple díky rostoucí oblibě svých chytrých telefonů a tabletů. Z evropských značek se do první desítky žádná neprobojovala.
Více informací

Tržní hodnota americké internetové společnosti Google v pondělí poprvé překonala tržní hodnotu amerického softwarového gigantu Microsoft. Upozornil na to podnikatelský list Financial Times.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Zatímco ceny cestovního pojištění se příliš nemění, průměrná škoda vyplácená pojišťovnami zraněným turistům stoupla za deset let o desítky procent. Důvodem je zejména zdražování zdravotní péče v zahraničí.
Více informací

Ceny pohonných hmot v uplynulém týdnu klesly. Benzin Natural 95 zlevnil o deset haléřů na 38 korun za litr. Cena nafty klesla o pět haléřů na 36,93 Kč/l. Po rekordním zdražování na začátku září pohonné hmoty zlevnily o desítky haléřů.
Více informací

Česká republika zvýší svoji kvótu u Mezinárodního měnového fondu (MMF) o více než dvojnásobek. Návrh ministerstva financí na základě revize kvót, na kterém se členské země MMF dohodly, schválila vláda. Česko by tak mělo získat ve fondu větší hlas.
Více informací

Třetí největší internetový obchod v Česku Kasa.cz je podle informací Lidových novin na prodej. Cena by se mohla pohybovat ve stejné výši jako roční obrat prodejce, ten v roce 2010 přesahoval dvě miliardy korun. Internetový obchodník informaci nepotvrdil, podle zdrojů deníku mu ale s prodejem pomáhá poradenská firma Deloitte.
Více informací

Ministerstvo financí v pondělí prodalo emisi desetiletých státních dluhopisů za 750 milionů eur (18,8 miliardy Kč). MF prodalo emisi s výnosem 2,871 procenta. Jde o historicky nejnižší výnos, kterého ČR dosáhla na veřejném zahraničním finančním trhu.
Více informací

Schodek státního rozpočtu v září stoupl na 71,4 miliardy Kč ze srpnových 67 miliard korun. Loni v září byl deficit rozpočtu o téměř 34 miliard korun vyšší.Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 105 miliard korun.
Více informací

Dodavatel centrálního registru vozidel, společnost ATS -Telcom, odstranil z databáze 800.000 špatně uvedených údajů. Odstraněna by tak měla prý být většina nejzávažnějších chyb. Kolik chybných údajů databáze registru obsahují, ale ministerstvo netuší. Podle nejčernějších scénářů by by mohlo jít až o několik milionů údajů.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Michal Ruml


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU