Co týden dal? Konec nekalým úvěrovým praktikám

15.02.2013 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Novela zákona o spotřebitelském úvěru má zlepšit postavení klientů a zamezit nekalým úvěrovým praktikám. Zavádí mimo jiné možnost odstoupit od smlouvy o zprostředkování úvěru do 14 dnů bez sankce. Poskytovatelé úvěrů, sdružení v České leasingové a finanční asociaci, schválení novely vítají. Více v pravidelném týdenním přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

Eurozóna v posledním loňském čtvrtletí prohloubila hospodářskou recesi a pokles utrpěly i dvě její největší ekonomiky. Hrubý domácí produkt 17 zemí měnové unie se proti předešlému čtvrtletí propadl o 0,6 procenta, nejvíce od prvního čtvrtletí roku 2009. Ekonomika celé Evropské unie klesla o 0,5 procenta, sdělil statistický úřad Eurostat v předběžném odhadu.
Více informací

Pokud se na akciové trhy v nejbližší době nedostaví citelnější korekce, pak hrozí, že se bude opakovat rok 1987 a s ním krach na burzách. Myslí si to uznávaný investor Marc Faber, který je autorem řady publikací o investování. Akciové trhy zahájily současný růst loni na podzim a ve Spojených státech jsou hlavní indexy na mnohaletých rekordech.
Více informací

Čtěte také:
Pět důvodů proč akcie nadále porostou
Vývoj společností z defenzivního sektoru

Prodej mobilních telefonů ve světě loni klesl zhruba o 1,7 procenta na 1,75 miliardy přístrojů. Podle konzultační společnosti Gartner je to první celoroční pokles od roku 2009. Dál se ale zvyšoval prodej smartphonů a ukázalo se také, že spotřebitelé se vyhýbali levnějším modelům.
Více informací

Ruský plynárenský gigant Gazprom hodlá během příštího desetiletí posílit své dominantní postavení na evropském trhu, není ale připraven k výraznějším cenovým ústupkům. V rozhovoru pro agenturu Reuters to řekl náměstek generálního ředitele společnosti Alexander Medveděv, který řídí exportní divizi podniku.
Více informací

Německá ekonomika klesla ve čtvrtém čtvrtletí proti předešlému čtvrtletí o 0,6 procenta. Pro největší evropskou ekonomiku to znamenalo nejhlubší pokles od prvního čtvrtletí roku 2009, kdy vrcholily globální finanční krize a ekonomická recese. Hlavní příčinou poklesu bylo oslabení vývozu, sdělil spolkový statistický úřad.
Více informací

Slovenská ekonomika ve 4. čtvrtletí minulého roku prudce zpomalila tempo meziročního růstu na 0,7 procenta z 2,1 procenta v třetím kvartálu. Zaznamenala tak nejhorší výsledek od propadu hrubého domácího produktu (HDP) v roce 2009. Vyplývá to z odhadu, který zveřejnil slovenský statistický úřad.
Více informací

Maďarská ekonomika prohloubila ve čtvrtém čtvrtletí meziroční propad na 2,7 procenta z tempa 1,5 procenta ve třetím čtvrtletí a utrpěla nejhlubší ztrátu od konce roku 2009. Za celý rok 2012 její hrubý domácí produkt klesl o 1,7 procenta, sdělil maďarský statistický úřad. Maďarsko si loni vedlo nejhůře v regionu střední Evropy a vykázalo ještě horší výkon než česká ekonomika.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Inflace by se měla po celý letošní rok pohybovat kolem dvou procent, uvedli analytici v reakci na lednové výsledky spotřebitelských cen. Pro ekonomiku by tak růst cen neměl být problémem, domácnostem by inflace měla z příjmů ukrojit méně peněz než loni. Díky tomu by se podle ekonomů mohl zmírnit propad spotřeby domácností. Ta je přitom jedním z omezujících faktorů ekonomického oživení. Loni průměrná inflace činila 3,3 procenta.
Více informací

Velké pojišťovny po několika letech zlevňování povinného ručení zvedly letos sazby pojistek v průměru o tři procenta. Se zdražením začaly některé z nich již v loňském roce. U rizikových klientů je ale zdražení citelnější a dosahuje několik desítek procent. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími tuzemskými pojistiteli.
Více informací

Prezident Václav Klaus podepsal novelu zákona o spotřebitelském úvěru, která má zlepšit postavení klientů a zamezit nekalým úvěrovým praktikám. Novela zavádí mimo jiné možnost odstoupit od smlouvy o zprostředkování úvěru do 14 dnů bez sankce, zakazuje používání směnek a šeků, zakazuje také předražené telefonní linky.
Více informací

Čtěte také: Zájemci o úvěr se dočkají vyšší ochrany

Nejvstřícnější bankou, která působí na českém trhu, je za loňský rok opět Fio banka. Druhé nejvyšší hodnocení získala mBank a třetí místo obsadila Air Bank. Za těmito bankami následují UniCredit Bank a Equa bank. Vyplývá to z výsledků projektu OVB Vstřícná banka.
Více informací

Pojišťovny prokázaly loni pojistné podvody za více než miliardu korun, což je o 27 procent více než předloni. Celkem prověřovaly přes 6000 podezřelých případů, meziročně o osm procent méně. Podle světových statistik patří mezi podvody zhruba každý sedmý případ, který klient pojišťovnám ohlásí.
Více informací

České pojišťovny a penzijní fondy budou muset ze zákona sjednotit sazby pojištění pro ženy a muže u nově uzavíraných smluv. Pro ženy to bude znamenat, že budou platit vyšší pojistné. Sjednocení sazeb má v návaznosti na požadavky EU přinést vládní novela zákonů o pojišťovnictví, kterou schválila Sněmovna. Normu nyní ještě posoudí Senát.
Více informací

Česká ekonomika loni meziročně klesla o 1,1 procenta. Vyplývá to z předběžných údajů Českého statistického úřadu. Takový propad analytici předpokládali. Hrubý domácí produkt se snížil i v samotném čtvrtém čtvrtletí, a to meziročně o 1,7 procenta a mezičtvrtletně o 0,2 procenta. Ekonomika tak dál zůstala v recesi, kde se nachází již od konce předloňského roku. Nedařilo stavebnictví a zemědělství, uvedl ČSÚ.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY