Co týden dal? Hospodaření státu pod dohledem občanů

26.04.2013 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Data o průběžném hospodaření státu bude moci veřejnost na internetu získat od 30. dubna. Zveřejňování informací o hospodaření státu vychází ze zavedeného systému Státní pokladny. Ten od ledna propojil státní organizace, nyní jsou v systému data od 17.500 účetních jednotek. Více v pravidelném týdenním přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

Rozpočtový deficit zemí Evropské unie v loňském roce klesl v průměru na 4,0 procenta hrubého domácího produktu (HDP) a v zemích eurozóny se snížil na 3,7 procenta HDP. V roce 2011 schodek v EU činil 4,4 procenta a v zemích eura 4,2 procenta HDP. Údaje statistického úřadu Eurostat ukázaly, že od finanční krize eurozóna v omezování deficitů výrazně pokročila. V roce 2009 její průměrný schodek dosahoval 6,9 procenta HDP.
Více informací

Evropská unie se dohodla na přísnějších pravidlech pro hypotéky. Ta mají podle Evropské komise zabránit opakování lehkovážného poskytování půjček na bydlení, které se dělo v minulosti. Informoval o tom internetový server BBC.
Více informací

Řecko chce do konce příštího roku propustit 15.000 státních zaměstnanců. Na plánu se dohodla řecká vládní koalice, aby tak splnila závazky, které dala mezinárodním věřitelům Řecka. Podle tamního deníku Kathimerini tak do června svá místa opustí zhruba 2000 úředníků.

Více informací

Světové ceny ropy se po úterním poklesu opět vrátily k růstu. Severomořská ropa Brent i díky údajům o vývoji amerických zásob ropy a benzinu překonala hranici 101 dolarů za barel. Zisk ale brzdily údaje o pomalejším růstu i poptávce po pohonných hmotách ve velkých světových ekonomikách.
Více informací

Míra nezaměstnanosti ve Španělsku stoupla v prvním čtvrtletí na nový rekord 27,2 procenta z 26 procent v předchozím čtvrtletí. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil španělský statistický úřad.
Více informací

Nejhorší fáze finanční krize v EU, kdy byla ohrožena existence eurozóny a eura, skončila, ekonomická krize přetrvává, řekl v Praze prezident EU Herman Van Rompuy. EU podle něj nyní musí vyřešit recesi a nezaměstnanost. Návrat finanční stability v eurozóně je pro to nutný, ale nebude stačit, uvedl prezident EU na konferenci o EU ve sněmovně.
Více informací

Jihokorejský výrobce elektroniky Samsung Electronics v prvním čtvrtletí zvýšil čistý zisk meziročně o 42 procent na rekordních 7,2 bilionu wonů (128 miliard Kč). Oznámila to firma, která je hlavním konkurentem amerického technologického gigantu Apple na trhu s chytrými telefony. Apple tento týden vykázal první pokles čtvrtletního zisku za desetiletí.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Trh lihovin se zatím nedokázal zotavit z loňské metanolové aféry a následného omezení prodeje. Většina velkých i malých likérek za letošní více než tři měsíce nehlásí oživení prodejů. Uvedla to Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL), která zastřešuje většinu firem z branže. Zvrat nepřinesly ani Velikonoce, jeden z prodejních vrcholů. V prvních třech měsících poklesl odbyt lihovin meziročně o zhruba osm procent, řekl šéf unie a Stocku Plzeň Petr Pavlík.
Více informací

Data o průběžném hospodaření státu bude moci veřejnost na internetu získat od 30. dubna. Podle úřadu bude publikační portál napojen na internetové stránky ministerstva financí. Původní plány počítaly se zveřejňováním dat pro veřejnost na portálu portálu veřejné správy, a to již od letošního března.
Více informací

V minulém roce způsobili motoristé ve vozidlech bez povinného ručení 3133 škod za celkem 144 milionů Kč. O rok dříve činily nepojištěné škody 299 milionů korun. Počet nepojištěných vozidel klesl ke konci roku 2012 na 596.000. Novináře o tom informovala Česká kancelář pojistitelů (ČKP) s tím, že jde o historicky nejnižší hodnoty.
Více informací

Nejdelší recese v české ekonomice za poslední dvě desetiletí by měla končit, ekonomika se už zřejmě odrazila ode dna. V rozhovoru s agenturou Reuters to řekla členka bankovní rady České národní banky (ČNB) Eva Zamrazilová. Česká ekonomika zažívá pokles už od poloviny roku 2011.
Více informací

Lidé kupující nemovitost považují průkazy energetické náročnosti budov, takzvané energetické štítky, za zbytečnou byrokracii. Reálné náklady na energie prý lépe ukáže vyúčtování za několik posledních měsíců. Uvádí to zástupci realitních kanceláří.
Více informací

Vláda schválila výdaje do roku 2016. Příští rok by měly výdaje státního rozpočtu a fondů činit 1,126 bilionu korun a deficit veřejných financí 2,9 procenta hrubého domácího produktu. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informoval premiér Petr Nečas. Původní návrh MF počítal v roce 2014 s výdaji 1,122 bilionu korun a deficitem veřejných financí 2,8 procenta HDP.
Více informací

Pohonné hmoty v uplynulém týdnu pokračovaly ve výrazném zlevňování. Cena nejprodávanějšího bezinu Natural 95 klesla o 34 haléřů na průměrných 35,84 koruny za litr a poprvé od počátku února se dostala pod hranici 36 korun. Nafta proti minulému týdnu zlevnila o 37 haléřů na 35,27 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU