Co týden dal? Krize v eurozóně se ještě zhorší

17.05.2013 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Více než polovina investorů předpokládá, že krize v eurozóně se ještě zhorší. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky zveřejnila ratingová agentura Fitch. Přečtěte si více v našem pravidelném týdením přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service zvýšila úvěrový rating Turecka do investiční kategorie. Učinila tak jako druhá ze tří velkých světových ratingových agentur. Turecko v důsledku tohoto kroku může nyní čekat zřetelný pokles nákladů na úvěry.
Více informací

Čistý zisk belgické bankovní a pojišťovací skupiny KBC v prvním čtvrtletí stoupl o více než třetinu na 520 milionů eur (13,5 miliardy Kč) z 380 milionů eur před rokem. Zisk aktivit v Česku však meziročně klesl o 16,5 procenta na 132 milionů eur. KBC je majitelem ČSOB.
Více informací

Průmyslová výroba ve Spojených státech se v dubnu propadla o půl procenta po březnovém nárůstu o 0,3 procenta. Zaznamenala tak nejprudší pokles za posledního půl roku.
Více informací

Italská ekonomika pokračovala v prvním čtvrtletí ve výrazném poklesu. Její recese se tak prodloužila na sedm čtvrtletí a je nejdelší minimálně od roku 1970, kdy se čtvrtletní údaje v zemi začaly zpracovávat.
Více informací

Německá ekonomika v letošním prvním čtvrtletí stoupla proti předešlým třem měsícům o 0,1 procenta. Těsně se tak vyhnula recesi poté, co hrubý domácí produkt (HDP) klesl v posledním čtvrtletí loňského roku o 0,7 procenta. Německo představuje největší evropskou ekonomiku, na které je závislá i řada českých firem.
Více informací

Rakousko už nebude blokovat jednání o výměně bankovních informací mezi Evropskou unií a dalšími zeměmi, například se Švýcarskem. Rakousko tak učinilo další krok k tomu, aby ukončilo dosavadní praxi uplatňování bankovního tajemství. Rakousko je poslední zemí Evropské unie, která blokuje svým partnerům přístup k údajům o bankovních účtech cizinců.
Více informací

Více než polovina investorů předpokládá, že krize v eurozóně se ještě zhorší. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky zveřejnila ratingová agentura Fitch. Podle 29 procent respondentů představuje současné zmírnění krize pouze krátké období klidu, zhruba 30 procent jich uvedlo, že finanční trhy jsou "iracionálně optimistické" a ignorují slabé hospodářské vyhlídky eurozóny.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Na dani z příjmu právnických osob stát získal v roce 2012 nejvíce stejně jako v předchozích letech od energetické společnosti ČEZ. Následovala Škoda Auto, loni třetí, a Česká spořitelna, loni druhá. Vyplývá to ze žebříčku, který každoročně sestavuje ministerstvo financí jako ocenění podniků, které se nejvíce podílejí na plnění veřejných rozpočtů.
Více informací

Československá obchodní banka, která patří k největším tuzemským bankovním skupinám, v prvním čtvrtletí vykázala čistý zisk 3,2 miliardy korun. To je meziroční pokles o 19 procent. Důvodem poklesu jsou nízké úrokové sazby na trhu, růst nákladů na nesplácené úvěry či vyšší provozní náklady.
Více informací

Nejčtenějším deníkem v Česku zůstává Blesk. Ve čtvrtém čtvrtletí roku 2012 a letošním prvním čtvrtletí si jej denně v průměru přečetlo 1,160.000 lidí. Druhým nejčtenějším titulem v uvedeném období byla Mladá fronta DNES s 824.000 čtenáři. Třetí Právo si v průměru přečetlo 369.000 lidí denně.
Více informací

Daň z převodu nemovitosti by měl od ledna platit výhradně kupující, nikoli prodávající, jak je to nyní, kdy kupující za odvod daně pouze ručí. Uvádí to návrh nového zákona o dani z nabytí nemovitých věcí, který mění zdanění obchodů s realitami a který v úvodním kole podpořila Sněmovna.
Více informací

Na 82 procent Čechů a 71 procent Evropanů tvrdí, že nemají peníze na utrácení. Evropané čelí dlouhodobé krizi, která zhoršuje jejich kupní sílu, takže volí nové alternativní způsoby spotřeby. Jde například o sdílení zboží, směnný obchod, skupinové nakupování, nákup použitého zboží či jeho pronájem. Vyplývá to z průzkumu Barometr Cetelem mezi 6500 Evropany.
Více informací

Dovolená se Čechům letos poprvé od roku 2009 prodraží, protože kupní síla koruny klesla v nejoblíbenějších destinacích v průměru o pět procent. Nejvíce pro Čechy meziročně zdražilo Turecko, a to o 12 procent. Důvodem je tamní vysoká inflace a oslabení koruny vůči turecké liře. Méně si za stejnou částku Češi koupí proti loňskému roku i ve Španělsku a Rakousku.
Více informací

Česká ekonomika klesá šest čtvrtletí v řadě a zůstává tak v recesi, která je nejdelší za dobu existence ČR. Hrubý domácí produkt podle předběžných údajů Českého statistického úřadu v prvním čtvrtletí klesl mezičtvrtletně o 0,8 procenta a meziročně o 1,9 procenta. Důvodem prohlubujícího se poklesu byly mimo jiné snižující se zahraniční poptávka a nerovnoměrný výběr daní.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Michal Ruml


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU