80% hypotéky se stávají nedostatkovým zbožím a zdražují

05.05.2017 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Limity LTV, které bankám nastavila ČNB, zdaleka neodpovídají poptávce. Zájem o úvěry, kterými klienti mohou uhradit více než 80 % ceny nemovitosti vysoce převyšuje stanovenou kvótu a tyto úvěry se začínají stávat nedostatkovým zbožím. A tomu bohužel odpovídá i jejich cena.

Úrokové sazby hypoték v kategoriích do 80 % zástavní hodnoty nemovitosti (LTV) zůstávají prakticky beze změny. Index GOFI 70 vzrostl oproti březnu o 1 setinu procentního bodu na 2,08 % a index GOFI 80 dokonce meziměsíčně mírně klesl. Kde však dochází k radikálním posunům, jsou hypotéky nad 80 % LTV. Během dubna vzrostla hodnota indexu GOFI 85 z 2,42 % na 2,70 %. To znamená o 28 bps. během jediného měsíce.

Vývoj nabídkových sazeb hypoték

Vývoj nabídkových sazeb hypoték

Příčinou jsou jednoznačně limity LTV nastavené Českou národní bankou. Od 1. dubna mají banky od ČNB doporučeno neposkytovat hypotéky nad 90 % zástavní hodnoty nemovitosti (LTV) a produkce v pásmu 80 – 90 % LTV může tvořit jen 15 % z celkového objemu sjednaných hypoték (měří se na čtvrtletní bázi) A jestliže v dubnu rostla průměrná sazba o 28 bps., v květnu to může být ještě horší. Od okamžiku, kdy začala platit nová pravidla, uplynul sotva měsíc a některé banky se již zjevně začínají u vysokoeltévéčkových hypoték blížit naplnění 15% kvóty. Začínají šlapat na brzdu. A úvěry nad 80 % LTV dál skokově zdražují. V tomto týdnu zvedly své sazby 3 velké banky a v některých případech šly sazby i o 5 desetin nahoru a vyhouply se nad 3 procenta.

Rozdíl mezi 80 a 80+ hypotékou je nyní u několika bank více než 1 procentní bod a v měsíční splátce tento rozdíl může znamenat rozdíl 500 až 1000 Kč, což není vůbec zanedbatelné číslo. Pro rodinu s pětiletou fixací to dělá za celou dobu fixace v průměru 42 000 Kč.

TIP: Pro přehledné porovnání nabídkových sazeb hypoték můžete využít náš srovnávač sazeb hypoték.

„Rychlost vyčerpání limitu 15% ukazuje, že podle reálného odhadu 50% lidí musí financovat nad 80 % LTV, neboť nemají vlastní prostředky,“ říká Libor Ostatek. Ukazuje se, že doporučení ČNB, byť nejsou legislativně zakotvena, mají na trh financování bydlení velký vliv. Banky se jimi evidentně řídí a nevidíme důvod pro další, tentokrát však již zákonem určené, zpřísňování kritérií pro poskytování hypoték. Již stávající pravidla mají docela výrazný dopad na dosažitelnost vlastního bydlení.

Autor článku

Luboš Svačina


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ