Hypotéky v dubnu 2017: 8 555 hypoték s průměrnou úrokovou sazbou 2,01 %

23.05.2017 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Banky a spořitelny v dubnu na bydlení rozpůjčovaly přes 20 miliard korun. Na začátku měsíce však začaly platit pro zajištěné úvěry nová pravidla. Co udělají nové limity ČNB s produkcí hypoték a podaří se bankám letos překonat loňská maxima?

Banky v dubnu poskytnuly 8 555 hypotečních úvěrů* (y/y -5,4 %) v celkovém objemu 17,6 mld. Kč (y/y +3 %). Průměrná úroková sazba sjednaných hypoték vzrostla o 6 bps. na 2,01 % (y/y +7 bps.). Průměrná výše hypotéky dosáhla opět vysoce nadprůměrných 2,055 mil. Kč (y/y +168 000 Kč).

Letošní náskok postupně roztaje

Objem sjednaných hypoték byl v dubnu meziročně vyšší o 3 %. V součtu od začátku roku banky sjednaly hypotéky za 75,2 mld. Kč. Oproti loňskému roku jsou na tom nyní banky o 21 % lépe. „V květnu však očekáváme meziroční pokles produkce. Lidé se hypotékami tzv. předzásobily ještě před tím, než vstoupilo v platnost doporučení ČNB ohledně poskytování hypoték s LTV nad 80 %. A druhým faktorem je pozvolný růst srovnávací základy. Loni v květnu banky objemem sjednaných hypoték překonaly hranici 20 miliard a právě díky velmi silnému 2. a 3. čtvrtletí 2016 bude postupně docházet k umazávání meziročního náskoku, který si banky vypracovaly během prvních 3 měsíců letošního roku,“ říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti GOLEM FINANCE, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení.

Úvěry na bydlení


Více o půjčkách a hypotékách v roce 2017:


Spořitelny mají nakročeno k překonání 8letého maxima

Stavební spořitelny v prosinci sjednaly 25 240 ks (y/y -46,7 %) nových smluv o stavebním spoření a poskytly 5 889 úvěrů (y/y -15,4 %) v celkovém objemu 4,943 mld. Kč (y/y +4,5 %). Průměrná výše úvěru činí 839 362 Kč. Stavebním spořitelnám se regulací hypoték otevřel prostor k růstu, ale stále toho neumějí plně využít. Dubnový růst objemu o necelých 5 % je docela zklamáním. Při detailní pohledu do výsledků jednotlivých spořitelen je vidět v dubnu znatelný meziroční pokles produkce ČMSS a WSS. Ostatním spořitelnám se daří růst i nadále o desítky procent. Co se bude dít dál? Loni v květnu spořitelny rozpůjčovaly 3,8 mld. Kč. Letos, pokud se nestane něco neočekávatelného, by se jim tato částka měla podařit překonat a podobný trend očekáváme i ve zbývajících měsících roku.

Financování bydlení

Kolik banky rozpůjčují v roce 2017 na bydlení?

"V součtu za celý rok odhadujeme, že objem sjednaných hypoték by mohl atakovat hranici 220 miliard Kč. V porovnání s loňským rokem to sice bude znamenat mírný pokles, ale z dlouhodobého pohledu se opět jedná o vysoce nadprůměrný výsledek, který se už nemusí jen tak podařit zopakovat,“ říká Libor Ostatek. Silnější v letošním roce budou pravděpodobně stavební spořitelny, jejichž roční produkci nyní odhadujeme na necelých 85 miliard Kč. Stavební spořitelny expandují především v oblasti nezajištěných úvěrů, které klienti nebo makléři využívají ke spolufinancování záměru společně s hypotékami.

* chybí zde výsledky mBank, Oberbank, Fio banky a WSPK, které svá čísla severu hypoindex.cz nereportují

Zdroj: GOLEM FINANCE, hypoindex.cz, stavebky.cz, ČTK

Autor článku

Luboš Svačina


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY