Tiché spojení aneb jak se neslyšící domluví v bance

24.05.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Zajít si do banky vyřídit změnu údajů nebo u přepážky dodavatele změnit výši záloh za elektřinu je pro sluchově postižené lidi komplikované. Služby, které lidem s handicapem umožňují komunikovat přímo s pracovníkem, aniž by si s sebou vodili svého asistenta, v České republice poskytuje stále jen zlomek společností.

Komunikace neslyšícího klienta s pracovníkem přepážky může být v mnoha ohledech frustrující a zahanbující, třeba ve chvíli, kdy takový pracovník v dobré víře začne na zákazníka zvyšovat hlas. Někdy přijde na pořad dne papír a tužka, ale jako komunikační prostředek jedenadvacátého století je toto pochopitelně nedostatečné.

To potvrzuje i Danuše Kulhánková z platformy Tiché spojení. „Takový způsob pro plnohodnotnou komunikaci a vzájemné porozumění opravdu nestačí,“ říká. Platforma zajišťuje on-line tlumočení komunikace lidí mluvících znakovým jazykem přímo, vizuálním překladem nebo přepisem v reálném čase. Není proto nutné, aby společně s neslyšícím nebo nedoslýchavým na pobočku docházel i jeho tlumočník.

  • V České republice žije podle odhadů asi půl milionu sluchově postižených lidí, kteří mají kvůli svému handicapu ztížené jednání na úřadech nebo u poskytovatelů služeb.

Technologie pomáhají neslyšícím komunikovat

A objevují se poskytovatelé služeb, které platformu Tiché spojení využívají, a neslyšící klienti se tak mohou u nich na pobočkách domluvit s pracovníkem přepážky napřímo a zdarma. Už delší dobu funguje Tiché spojení například na devětadvaceti pobočkách České spořitelny.

Lidé si mohou na konkrétní den a čas objednat službu pomocí online aplikace z domova. „Lidé mají garantovaný čas schůzky a nemusejí čekat. Náš poradce se přes svůj počítač nebo tablet spojí s tlumočníkem nebo přepisovatelem a jednání probíhá v reálném čase,“ popisuje službu Markéta Sodomková, projektová manažerka CSR České spořitelny. Službu Tiché spojení využije podle statistik České spořitelny kolem 500 klientů ročně.

  • Služba Tiché spojení usnadňuje přímou komunikaci mezi pracovníkem a sluchově postiženým.
  • „Snažíme se tak o zajištění rovných příležitostí. Je totiž důležité, aby i lidé s handicapem mohli komunikovat napřímo a bez asistenta,“ dodává Danuše Kulhánková.
  • Zaměstnanci banky procházejí mimo jiné i školením v přístupu a komunikaci s lidmi s handicapem.
  • „Nemělo by se proto například stávat, že náš pracovník bude na klienty zbytečně křičet nebo hovořit místo ke klientovi k jeho asistentovi,“ upřesňuje Markéta Sodomková.

Přidávají se i dodavatelé energií

Vedle bank nebo pojišťoven dává služba Tiché spojení smysl i u dodavatelů elektřiny nebo zemního plynu, kteří provozují kamenné pobočky. Jako první ji mezi českými energetickými společnostmi zavedl E.ON, a to v poradenských centrech v Brně a v Českých Budějovicích. „Neslyšící zákazník si může vybrat buď online tlumočení do znakového jazyka, nebo komunikaci pomocí okamžitého přepisu mluvené řeči do textu. Tato služba je pro naše zákazníky zdarma. Bez problémů tak můžeme komunikovat i s neslyšícími klienty, pro něž je vyřizování formalit složité,“ říká Vladimír Vácha, tiskový mluvčí společnosti E.ON Energie, a.s.

Odbavení neslyšícího nebo nedoslýchavého zákazníka trvá prostřednictvím služby Tiché spojení přibližně stejně dlouho jako u slyšícího klienta. Služba zároveň umožňuje sdílení a zasílání dokumentů nebo chat. Výhodou je, že se díky záznamu rozhovoru eliminuje možné nedorozumění mezi klientem a pracovníkem pobočky. „V případě online tlumočení do znakové řeči klient obdrží textové shrnutí hlavních bodů schůzky. Pokud si neslyšící zvolí komunikaci pomocí přepisu do textu, bude mít k dispozici celý obsah schůzky v textovém dokumentu,“ dodává Vladimír Vácha.



Tiché spojení i při volání

Jiná je ale situace, když si neslyšící potřebuje vyřídit telefonický hovor. Například proto, aby na kamennou pobočku nemusel. Novinkou, kterou platforma Tiché spojení na začátku května představila, je mobilní aplikace Tichá linka.

Díky té se neslyšící a nedoslýchaví uživatelé mohou připojit na přepisovatele nebo tlumočníka a okamžitě si zdarma vyřídit svůj hovor. „Tiché spojení slouží jako komunikační prostředek, protože komunikace člověka s ostatními lidmi je jednou z nejdůležitějších životních potřeb,“ uzavírá Danuše Kulhánková.

 

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU