Praktický návod: jak začít s bitcoinem – výběr vhodné peněženky

27.06.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Abyste mohli začít obchodovat či platit bitcoiny, je důležité mít vhodnou peněženku. V článku se dozvíte, jaké možnosti dnes jsou, jak takovou peněženku vybrat a co byste měli vědět, než s bitcoiny poprvé začnete.

V posledních několika měsících jste mohli zaregistrovat zvýšený zájem o digitální měny. Kurz jednoho bitcoinu se v krátké době vyšvihl až na skoro 3000 USD, což spustilo o bitcoin i další digitální měny novou vlnu zájmu. Pokud někteří z vás uvažují o investici nebo nákupu kryptoměn, měli byste nejdříve vědět, jak si je můžete pořídit.

Ze všeho nejdříve byste se měli informovat, jak bitcoiny fungují. Co je to blockchain a přečíst si nejdůležitější novinky. Až budete v obraze, jak vše funguje, tak nastal čas pořídit si peněženku.


Informace o bitcoinu:

 


Pořiďte si peněženku na bitcoiny

První a zároveň nejdůležitější krok za životem s bitcoiny je pořízení vhodné peněženky. Na trhu je dnes množství různých druhů peněženek, a pro začínajícího uživatele je tak složité se zorientovat. V první řadě byste měli dbát na bezpečnost a způsob, jakým chcete peněženku používat.

V zásadě rozlišujeme peněženky:

  • webové/mobilní aplikace nebo
  • hardwarové/papírové

Pokud plánujete nákup bitcoinů spíše jako investici, tak si zvolte raději hardwarovou peněženku. Z těch spolehlivých doporučuji českou a kvalitní peněženku Trezor. Při dnešních cenách bitcoinů je její cena zanedbatelná investice a vaše bitcoiny v ní budou v naprostém bezpečí.

Pro běžné užití a krátkodobé obchodování s bitcoiny si vyberte peněženku mobilní (jako aplikace do telefonu) nebo využijte z několika možností desktopových či webových peněženek. Doporučujeme vám ale nejprve vybrat opravdu bezpečnou a ověřenou platformu. Kromě toho si všímejte, kolik digitálních měn do peněženky můžete uložit. Některé umí pouze jednu. Do jiných uložíte třeba až patnáct různých.

Z mých nejoblíbenějších mobilních aplikací doporučuji: CoinDesk, Mycelium, Blockchain či Copay. Ani s jednou neuděláte krok vedle. První zmiňovaná je dokonce nejpopulárnější aplikace na americkém trhu a můžete v ní disponovat bitcoiny, etherem a litecoiny.

Z webových směnáren zkuste například české: Simplecoin.cz a Coinmate.io.


Užitečné odkazy pro nákup bitcoinů a na bitcoinové peněženky:


Kde koupíte bitcoiny

Bitcoin získáte těžbou nebo nákupem. Těžba je určena spíše profesionálním uživatelům, kteří mají technické znalosti a hlubší povědomí o kryptoměnách. Většinoví uživatelé zůstanou u nákupu bitcoinů. Mohou je kupovat:

  • online směnou,
  • osobně,
  • v bitcoin bankomatu.

Platit za ně můžete samozřejmě i klasickými měnami, Paypalem, bankovním převodem, kartou…

Na co byste si měli dát pozor

Stejně jako v reálném životě je důležité klást důraz na bezpečnost úschovy digitálních měn. Vaši peněženku si nejprve prověřte a až poté do ní ukládejte bitcoiny.

Všechny kryptoměny jsou vysoce riziková investice a jejich míra volatility je stále vysoká, kurz bitcoinu je jako na houpačce. Mějte to před nerozvážným nákupem na paměti.

Platby bitcoinem jsou nevratné. Jediný způsob, jak transakci získat zpět, je požádat osobu či organizaci, která je obdržela o vrácení.

I přesto, že nákup bitcoinů je v současné době relativně riziková investice, tak první krůčky s ním nejsou složité a může si je vyzkoušet každý. Rozhodně už neplatí, že by bitcoin byl pouze výsadou IT profesionálů či nadšenců.

Autor článku

Tomáš Procházka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU