Nejisté zaměstnání v Game of Thrones: když možná vyděláte 34 milionů za dva roky

14.07.2017 | , Finance.cz
DANĚ


Když vám v posledních letech závratně roste plat, ale stále čekáte, že dostanete výpověď na hodinu, tak jste nejspíš jedním z herců seriálu Hra o trůny (Games of Thrones). Už tuto neděli (16. července) bude HBO vysílat premiérové díly nové řady. Kolik si za tuto a příští sezónu můžou vydělat herci v seriálu?

Pro sedmou a osmou sezónu hlavním hercům platy narostly až závratně, se všemi možnými bonusy a procentními zisky se jejich plat může údajně dostat až na 2,6 milionů dolarů za jednu epizodu. Stanou se tak nejlépe placenými seriálovými herci všech dob.

Na druhou stranu je ale také Hra o trůny seriálem, který je proslulý nemilosrdným a nenostalgickým postojem ke svým postavám. Často i hlavní postavy náhle a nečekaně umírají, všichni si nejspíš pamatujeme smrt Eddarda Starka z první sezóny. Takže ano, nejlépe placení herci ze seriálu v dalších dvou letech můžou vydělat až 34 milionů. Ovšem pouze ti, kteří se úplně poslední epizody dožijí. Což je nutné poznamenat, že je možné, že úplného zakončení seriálu se nejspíš většina herců nedožije.

Kteří herci v Game of Thrones vydělají nejvíce?

Nejlépe placení herci seriálu patří do tzv. Tier A, neboli platové třídy A. Je to pět nejdůležitějších herců, hlavních postav, mezi které patří: všichni tři zbývající Lannisterovi (Tyrion, Jaime a Cersei) a oba Targaryenové (Daenerys a Jon Snow). Tito jsou nejlépe placení a jejich plat také během sedmi sezón nejvíce narostl.

V prvních sezónách vydělávali 150 tisíc za epizodu, v sezóně páté a šesté se tyto honoráře zdvojnásobily na zhruba 300 tisíc za epizodu. V posledních dvou sezónách si nejdůležitější herci dle pověstí přijdou na 1,1 milionu dolarů za epizodu. HBO nezveřejňuje své rozpočty, takže to jsou více méně odhady a některé zdroje odhadují růst platů u těchto herců až na 2,6 milionů na epizodu.

Complex bonus clauses v Game of Thrones

Je to dáno tím, že herci mají kromě fixního platu za epizodu ve smlouvách také tzv. „complex bonus clauses“. Což jsou ve zkratce bonusy, které se odvíjejí například od tržby za předplatné HBO z celého světa. Díky tomu si pětice nejdůležitějších herců může přijít až na oněch 34 milionů do konce poslední sezóny. Pokud tedy náhodou dřív neumřou. V Game of Thrones není totiž pro nikoho jisté "... a žili šťastně až do smrti." (Tedy pokud se tímto příslovím nemyslí "na následujících pět minut a možná vydrží ještě jednu epizodu".)

Štítky:

Autor článku

Hana Bartušková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: DANĚ