Konec čuníků v Čechách? Produkce masa opět klesla.

01.08.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Produkce českého masa stále klesá, ve 2. čtvrtletí opět poklesla výroba masa, která se meziročně snížila o 3,4 % na 110 736 tun. Pokles se týkal produkce hovězího a vepřového. Jak se změnila spotřeba masa od roku 1989?

V České republice dlouhodobě klesá produkce i spotřeba masa.Vliv na produkci má levný dovoz ze zahraničí, převážně z Polska a Německa. Spotřeba masa rovněž klesá a to z důvodů větší vyváženosti a různorodosti životního stylu Čechů. Jak se měnila spotřeba masa a její složení?

Spotřeba masa v čase

Stravovací návyky Čechů se od roku 1989 velmi proměnily, roste spotřeba ovoce a zeleniny a naopak klesá spotřeba živočišných produktů. Pokud se podíváme na spotřebu masa za posledních 80 let, tak v roce 1936 byla průměrná spotřeba masa na jednoho člověka za rok 38,1 kg, po válce v roce 1950 byla již 48,6 kg, a nejvíce kulminovala v 90. letech, kdy spotřeba masa na jednoho Čecha dosahovala téměř 100 kilogramů. Přesto se Česká republika řadí mezi země, kde je maso velmi oblíbeno a nachází se na 24. místě v celosvětovém srovnání spotřeby masa.

Pokud opět budeme srovnávat předrevoluční spotřebu masa v České republice, tak se od roku 1989 snížila přibližně o 18 kg, z 97,4 kg na 79,3 kg v roce 2015 . Nejvíce se snížila spotřeba hovězího masa, roce 1989 1 obyvatel spotřeboval ročně 30 kilogramů a v roce 2015 už jen 8,1 kilogramu. U vepřového masa rovněž došlo k poklesu, z 49,9 kg v roce 1989 na 42,9 kg v roce 2015. Naopak spotřeba drůbežího masa vzrostla dvojnásobně  13 kg na 26 kg.

Spotřeba různých druhů masa v ČR na 1 obyvatele mezi lety 1989 a 2015

maso2

ČSÚ uvádí, že v roce 1985 si mohl občan za tehdejší průměrnou měsíční hrubou mzdu koupit 63,5 kilogramů hovězího masa zadního bez kosti, v roce 2016 si mohl takový Čech pořídit 133,5 kg hovězího masa zadního bez kosti. Ve srovnání možnosti nákupu celých kuřat je rozdíl ještě markantnější. V roce 1989 si mohl Čech za průměrnou měsíční hrubou mzdou koupit 97,3 kg celých kuřat kuchaných, zatímco v roce 2016 to bylo 403,9 kg.


Čtěte také:

Ceny másla v roce 1985 a 2017

 Je prasečí mor hrozba pro české výrobce masa?


Produkce a ceny masa v roce 2017

Produkce masa v České republice se snížila oproti roku 1989 o více než polovinu. V roce 2015 sice produkce českého masa rostla, ale to se stalo za posledních 14 let teprve podruhé.

Nejnovější informace o vývoji produkce masa poskytl Český statistický úřad (ČSÚ), který informoval o dalším snížení produkce masa. Produkce hovězího se meziročně snížila o 8,1 %. Poraženo bylo 55 200 jedinců skotu, což je o 7,4 % méně než loni. Výroba hovězího se nejvíce snížila v kategorii krav. "Tato skutečnost však svědčí o menší míře jejich vyřazování z chovu s cílem zabezpečit dostatečný počet telat pro další chov," uvedli statistici. 133,7 kilogramů hovězího masa. Podobná situace je u kuřecího masa, kdy si může Čech s průměrnou mzdou koupit 403,9 kg celých kuchaných kuřat, když to v roce 1985 si mohl dovolit pouze 97,3 kg. 

Počet poražených prasat se již dlouhodobě snižuje. Tento rok ve druhém kvartálu se jejich počet snížil o 5 % na téměř 600 tisíc poražených jedinců. Přibližně o čtvrtinu klesla porážka prasnic. V ČR bylo vyprodukováno 53 745 tun vepřového masa, což je pokles o 6,6 %. Výroba drůbežího naproti tomu vzrostla o 3,2 % na 40 402 tun.

Ceny zemědělských producentů jatečného skotu se meziročně mírně zvýšily u býků, krav, jalovic i telat. Jatečná prasat zdražilo o 27,4 %. Cena jatečných kuřat se snížila o 3,6 % pod loňskou úrovní. Podle předběžných výsledků zahraničního obchodu s živými zvířaty ve 2. čtvrtletí byla u všech tří sledovaných druhů kladná bilance. Naproti tomu zápornou bilanci vykazoval zahraniční obchod s masem u hovězího, vepřového i drůbežího. Nejčastěji se maso dováželo z Polska a Německa, maso se vyváží většinou na Slovensko. 

Zdroj: ČTK a ČSÚ 



Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU



Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.