Banka vám nechce dát spotřebitelskou půjčku? Zkuste online půjčku od lidí

13.10.2017 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Peer to peer půjčky, neboli P2P, u nás existují již několik let. Funguje to jednoduše: lidé půjčují ostatním a vše organizují a také na výsledek dohlížejí organizátoři na internetu.

Že vám banka odmítne poskytnout půjčku, to se může lehce z nějakých důvodů stát. Ještě před několika lety to byla konečná. Mohli jste se obrátit na známé nebo na rodinu, ale pokud vám i oni ukázali červenou kartu, peníze jste nezískali. Dnes už máte další možnost.

Jak to funguje?

Na našem trhu začaly teprve nedávno fungovat internetové firmy, které organizují on-line půjčky mezi jednotlivými občany. Mezi prvními začala tzv. P2P půjčky organizovat firma Bankerat, později se k ní v roce 2015 přidaly společnosti Benefi a Zonky. Dnes už existují i další, třeba Prestito, Žlutý meloun či Banking Online.

P2P půjčky mají velmi jednoduchý princip. Pokud máte o půjčku zájem, na internetu si vyberete platformu, která vám peníze zprostředkuje. Napíšete organizátorům svou poptávku, vyplníte požadované údaje o sobě, tedy jméno, adresu, příjmy a výdaje: Stejně jako banka vám musí vaši žádost schválit. Jestliže to udělá, naskenujete si dva doklady své totožnosti, třeba občanku a řidičák, a potvrzení o svých příjmech, požadovány také mohou být bankovní výpisy za poslední čtvrtrok.

A pak čekáte na schválení. Pokud je žádost vyřízena kladně a vy se tedy s organizátory dohodnete, je vaše žádost publikována na webových stránkách zprostředkující společnosti. Tam si ji mohou najít vaši případní investoři. Například ve společnosti Zonky pak mohou investoři „do vás“ po dobu 48 hodin investovat. Minimální částka je 200 Kč. Důležité je, že investoři nevědí, o koho jde, že jste to tedy právě vy. Tento vztah je čistě anonymní, znají vás je organizátoři.

Tip: Srovnejte si výšku spotřebitelských úvěrů

O kolik mohu požádat?

Půjčky mají svůj horní limit, u každé společnosti je jiný. U firmy Zonky můžete požádat o částku od 20 tisíc Kč do 500 tisíc Kč. Průměrně to bývá okolo 140 tisíc Kč. U Banking Online můžete žádat nejvíc půl miliónu Kč, nejméně ale 80 tisíc Kč. A Prestito má zase rozsah 10 tisíc až 1 milión Kč.

Samotný proces půjčování a splácení už má na starosti firma, která půjčky mezi lidmi zprostředkovává. Na váš účet zašle požadovanou výši půjčky a splátky rozděluje mezi investory, zasílá jim je na účet.


Čtěte také:


Vyšší poplatky

Výhoda P2P půjčky je jasná, nepotřebujete banku. Nevýhoda se asi dá očekávat – jsou to vyšší úrokové sazby než u běžných spotřebitelských úvěrů. Dnes se banky snaží nalákat další zákazníky na co nejnižší sazby, ale i další výhody. Může to být třeba odpouštění splátek za pravidelné splácení, které mohou úvěry dále zlevňovat. U jedné z P2P společností se můžete dostat až na roční úrokovou sazbu téměř 20 %, nejmenší výše je 3,99 %.

Ale nejprve budete muset zaplatit za zprostředkování půjčky. A neplatí jen žadatelé, ale také investoři. Třeba u Zonky zaplatí žadatel o peníze 2 % z výše půjčky. Pokud si tedy vezmeme, že průměrná výše půjčky je 140 tisíc Kč, pak poplatek činí 2800 Kč. Firma Banking Online žádá poplatek za zprostředkování půjčky 1,5 % z výše úvěru.

Ani investoři nepřijdou „zkrátka“, u Zonky zaplatí 0,2 až 5 % podle typu investice. Poplatek se počítá za každý den z celkové aktuálně investované částky a strhává se jednou za měsíc.

A když neplatíte… 

I u tohoto druhu půjčování peněz jsou neplatiči, kteří buď nezaplatí, nebo splátku uhradí se zpožděním. Například u Zonky je 1,5 % klientů, kteří nezaplatili déle než 90 dní po splatnosti. Pokud se to stane a s placením se opozdíte, naúčtuje firma účelně vynaložené náklady na vymáhání pohledávky a smluvní pokutu. U Zonky a Banking Online je to 500 Kč.

Zájemců o P2P půjčky i investorů jsou tisíce. Zonky zprostředkovala přibližně 9 tisíc půjček a eviduje kolem 14 tisíc investorů. Na jednu půjčku se řádově „složí” desítky až stovky investorů, rozpůjčovala se asi miliarda a půl Kč.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 9 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY