Nechtěná kreditní karta ve schránce? Pochybný trik zkouší i dcera Komerční banky

05.10.2017 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Co s ní? Ignorovat, vyhodit do popelnice, poslat zpět odesílateli? Řeč je o kreditních kartách, které začaly některé finanční společnosti posílat poštou lidem - bez ohledu na to, že adresát o službu nemá zájem. Děje se tak navzdory tomu, že Česká národní banka k věci vydala jasné stanovisko, že zákon o platebním styku vydávání nevyžádaných kreditních karet zakazuje.

Silně kritický je k této metodě prodeje finančních služeb také šéf právního oddělení organizace dTest Lukáš Zelený. „Takové praktiky považujeme nejen za neetické a neférové, ale i za protizákonné,“ říká Zelený. Podle zkušeností dTestu tyto nevyžádané karty v minulých letech rozesílala společnost Cetelem ČR. Portál euro.cz má informaci, že zatím neaktivované kreditní karty v posledních týdnech rozesílá svým klientům poskytovatel půjček Essox, což je dceřiná společnost Komerční banky.

Podle Lukáše Zeleného si poskytovatelé půjček otevírají cestu ve smlouvě o úvěru (typicky se jedná o spotřebitelskou půjčku, nákup na splátky či úvěr na pořízení auta). Ve smlouvě může být ukryta nenápadná poznámka, že klient souhlasí s budoucím zasláním neaktivní kreditní karty. V dlouhém textu většina zákazníků podobnou zmínku přehlédne nebo ji nepovažuje za důležitou.

Jaká je reakce Komerční banky a jak se proti takovému chování můžete bránit, najdete na portálu euro.cz.


Na Finance.cz si také přečtěte:

Autor článku

Euro.cz  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY