Kdo zruší po volbách EET?

06.10.2017 | , Finance.cz
DANĚ


EET je jedna z nejvíce viditelných částí vládního programu, kterou se povedlo od posledních voleb prosadit. A také patří mezi nejkontroverznější, podnikatelé poukazují především na náročnost a zbytečnost systému, zatímco politici si pochvalují zlepšení výběru daní a zvýšení příjmu do státního rozpočtu. Možná to má ale EET už brzo nahnuté. Jak dopadne po volbách?

Elektronická evidence tržeb patřila k hitům už brzy končící vlády. Jak se k tomu ale postaví vláda budoucí. EET si samozřejmě jeho tvůrci pochvalují, i když tedy přiznávají, že úplně ideální to není. A jeho odpůrci slibují jeho okamžité zrušení, jen co budou slavit po volbách své vítězství. Pojďme si tedy zrekapitulovat, jak na tom jsou jednotlivé strany v postoji k EET a která z nich podnikatelům na rovinu slibuje, že EET se bude po volbách rušit.

Něco málo o EET

Elektronická evidence tržeb je způsob státní evidence tržeb. Hlavním znakem české evidence je okamžitá evidence tržby v systému státní správy, jakákoliv vydaná účtenka je posílána online do registru, případně musí být bez prostojů doplněna při nejbližší vhodné příležitosti. Systém EET byl představen ve vládním prohlášení po volbách 2013. Do praxe byl uváděn postupně, první vlna se vztahovala na ubytovací a stravovací služby a začala v prosinci 2016. Druhá vlna následovala v březnu 2017, povinnost přibyla pro maloobchod a velkoobchod. Třetí vlna pro ostatní činnosti a čtvrtá vlna pro řemeslníky jsou naplánovány v průběhu roku 2018. Tedy až po dalších volbách.

Výhody EET

  • Narovnání ekonomiky a podnikatelského prostředí, minimalizace šedé ekonomiky
  • Zvýšení příjmů do státního rozpočtu
  • Zlepšení efektivity výběrů daní

Kritika EET

EET ve volebních programech

Před letošními volbami má za sebou elektronická evidence tržeb téměř jeden rok fungování, byla dobrovolná od listopadu 2016, od povinného zavedení v prosinci za sebou máme 10 měsíců ostrého fungování. Systém ukázal několik slabých stránek, jako například nutnost evidovat platbu kartou u eshopu, nebo jeho finanční náročnost pro opravdu malé a příležitostné podnikatele. To vedlo postupně k tomu, že i sám velký vůdce EET Andrej Babiš obrátil a ve volebním programu ANO představilo výjimky pro elektronickou evidenci. Ostatní politické strany pak v menší nebo větší míře EET kritizují a slibují v programech jeho zrušení, nebo opětovné posouzení a lepší nastavení výjimek.

TIP: Sledujte volby 2017 na euro.cz

EET zrušíme

Pro jednoznačné zrušení elektronické evidence tržeb se vyslovili především ODS, TOP09, Svobodní a Zelení. To jsou tradičně pravicové strany, prosazující spíše minimální stát. EET považují za šikanu, kromě jeho zrušení slibují většinou i zrušení kontrolního hlášení DPH, zjednodušení podnikatelského prostředí a také zavedení e-úřadu pro běžnou podnikatelskou agendu. Často jsou tyto pravicové programy kritické i k zákazu kouření v restauracích nebo k regulaci home office zaměstnanců.

EET upravíme

Nejčastěji politické strany v programech a programových prohlášeních slibují přehodnocení obou současných fází, reevaluaci projektu a také rozšíření výjimek pro sledování tržeb pro malé živnostníky. Samotné ANO chce výjimky rozšířit o online platby nebo také o malé živnostníky s ročním obratem do 500 tisíc, kteří daní paušálně. Cestu výjimek pro stávající systém si vybrali také Piráti, kteří chtějí EET omezit pro eshopy, platby kartou a drobné podnikatele. Malým podnikatelům by EET zrušila i KDU-ČSL a STAN. Politické strany také v programech slibují analýzu dosavadního působení elektronické evidence a připouští další úpravy.

EET se rozhodně rušit nebude

Zmínka o EET chybí například v programech ČSSD a stejně tak i KSČM. U sociální demokracie se není čemu divit, koneckonců elektronická evidence tržeb byl jejich nápad už v roce 1999, takže to vypadá, že na rozdíl od Andreje Babiše, si ČSSD stojí za svým a EET považuje za přínos, i když to nikde neříká moc nahlas. Stejně tak KSČM, která v programu sice EET obešla obloukem, ale dle stranického prohlášení se po volbách rušit nic nebude, i když nějaká evaluace přínosnosti by se možná hodila.

Autor článku

Hana Bartušková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ