Růst HDP ve světě - jak je na tom český lev?

13.11.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Světová ekonomika mnohdy připomíná džungli, kde silnější sežere slabšího, jindy zase bachor, kde malé organismy pomáhají trávit velké krávě. Pojďme se podívat na růst ekonomiky v roce 2017 tak trochu pohledem z živočišné říše. Jak si vedl indický tygr, americký orel? A který stát byl jihoamerická kapybara, či průbojný vlček z Afriky?

Evropou zní mocný řev, že by se ozval český lev?

Česká republika patřila ve druhém kvartálu tohoto roku v rámci EU s meziročním růstem 4,7 % HDP k ekonomickým tygrům (u České republiky by se spíše hodil přídavek ekonomický lev jeskynní, který již začíná nesměle vyčuhovat z jeskyně) a celkový růst HDP za rok 2017 se odhaduje na 4,5 %. Již tradičně byl růst tažen výrobou automobilů a exportem. Dále se přidal růst investic firem a domácí spotřeba. A nyní překročme Středozemní moře a vydejme se na kontinent našich předků.

Bude etiopský maratonec mistrem světa 2017 ve sprintu?

Světová banka letos v červnu předpovídala největší hospodářský růst Etiopii, zemi z východní Afriky. Tento ekonomický etiopský vlček měl v roce 2017 růst rychlostí 8,3 %. Mohou za to především vládní výdaje do infrastruktury, ale tento růst jde na úkor veřejného dluhu, který mezi roky 2014 až 2016 vzrostl o více než 10 % HDP a nyní přesahuje polovinu HDP, což může být do budoucna značný problém (který se ovšem týká více rozvojových zemí). Další hrozbou je sucho, které a tuto zemi sužuje a nejspíše bude sužovat hlavně v budoucnu. Pokud Etiopie zvládne ukočírovat rostoucí veřejný dluh i populaci, tak se s 102 miliony obyvatel může stát nejbohatší zemí afrického rohu a východní Afriky vůbec.

Rovněž musíme zmínit i fénixe (když jsme v Africe, tak spíše oryxe) vstávajícího z popela - Libyi, jejíž HDP letos vzroste téměř o 50 %. Libyjské HDP bohužel stoupá a padá s válkou s islámským státem na jejím území. Můžeme jen doufat, že evoluce pošle islámský stát tam, kam patří (a nebe plné natěšených panen to nebude).


Čtěte také:

Který stát je nejvíce zadlužený?

Jaký by byl HDP ČR bez Prahy?

HDP v ČR a okolních státech


Asie – kontinent plný tygrů, levhartů a uštěkaného čau čau s atomovkou*

Nyní se pojďme přesunout do Střední Asie, kde zažívá ekonomický boom Uzbekistán, kterému Světová banka predikuje v letošním roce růst 7,6 %, což z něj opravdu dělá ekonomického kaspického tygra. Popojedeme dále na východ a v horách najdeme ekonomického sněžného levharta, himálajský Nepál letos poroste velmi rychlým tempem. Světová banka mu odhaduje na rok 2017 růst HDP o 7,5 %. Tento trpaslík leží vedle asijského obra, který bude růst tempem přesahující 7 %. Ne, není to čínský drak, ale indický tygr, kterému Světová banka predikuje růst 7,2 % HDP. Indický tygr má našlápnuto stát se největší šelmou v regionu a časem i na světě. Ovšem uvidíme, jak se popere s problémy, kterým čelí – vysoká nezaměstnanost (oficiální čísla hovoří o 5 %, ale podle OECD nestuduje, ani není zaměstnána cca třetina indických obyvatel ve věku 15 až 29 let). Dále Indii trápí školství (cca polovina žen je negramotných) a špatná infrastruktura. Kvůli růstu nemovitostí se dluh privátního sektoru od roku 2015 zvedl o třetinu, což může být v budoucnu problematické.

Dále musíme zmínit černou (tedy rudou) ovci kontinentu, která ekonomicky nevykrvácela jen kvůli pomoci jejího jižního nepřítele a obchodu s Čínou a Ruskem. Právě díky svému většímu rudému bratrovi se růst Severní Koreje v roce 2016 odhadoval na 3,9 % HDP ročně. Evoluci žel, růst HDP jde více poznat na severokorejském jaderném arzenalu, než na blahobytu obyvatel. Uvidíme, jak dopadne poštěkávaná mezi severokorejským čau čau a americkým buldokem s blonďatou patkou. Navíc USA vyvíjí tlak na Čínu, aby přestala podporovat a obchodovat se Severní Koreou.

Severní Amerika: Orel opět rozpíná křídla a rys tasí drápy

Při zmínce o Severní Americe se všem vyjeví ekonomický, zbrojařský a technologický gigant – USA. Tento orel bělohlavý proletěl hurikány a navzdory očekáváním rostl HDP ve třetím kvartálu meziročně o 3 % (předpoklad byl 2,7 %), ekonomové odhadují růst amerického HDP za rok 2017 kolem 2,2 až 2,5 %. Nicméně letošním králem Severní Ameriky bude nejspíš menší severní soused USA kanadský rys, jehož meziroční růst HDP v prvním pololetí tohoto roku byl 3,7 % - růst byl tažen exportem a investicemi soukromých společností. Navíc MMF odhaduje letošní růst HDP Kanady na 3 %, což je nejvíce ze států G7.

V Jižní Americe roste nejrychleji most…

Nyní se přesuňme do jihoamerických pralesů a to konkrétně na pomezí Jižní a Střední Ameriky, kde ekonomická puma Panama podle prognóz Světové banky poroste letos o 5,5 % HDP. V Latinské Americe se nicméně dějí zajímavé věci – Venezuela – země s největšími zásobami ropy si užívá socialismus plnými doušky - chybí ji základní potraviny a propad jejího HDP za tento rok bude přes 7 % (některé prognózy očekávají ještě větší propad). Z kdysi mocného ropného jaguára se po socialistické léčbě stala postřelená kapybara, která se jistě zapíše do učebnic ekonomie. "Překvapivě" socialismus v ryzí podobě opět nevyšel. Ale zkoušejme dál, třeba tato pokroková ideologie dorazí opět i do našich luhů a hájů…

Kurňa, méďa gryže

Od té doby, co ruský medvěd porcuje ukrajinského zubra, tak HDP Ruska zaznamenal v minulých letech pokles a dá se říci, že ruský medvěd ekonomicky trochu pelichal, ale nyní opět nabývá na síle - HDP Ruska již zase roste - za tento rok by měl HDP růst kolem 1,3 %. Český jezevec lesní z Vysočiny uznal, že kousek ukrajinského zubra už ruský medvěd strávil a Rusko by mělo zaplatit tím jediným trumfem, co má – nerostným bohatstvím. Následně se zubr bez zadní kýty a nenažraný medvěd obejmou a zavládne mír na evropském kontinentu. Jezevec má prostě přehled.

S EU na věčné časy a nikdy jinak

Evropskou unii by kde, kdo nazval kočkopsem, ale jelikož takové zvíře neexistuje (poslední společný předek kočky a psa žil asi před 42 až 55 miliony let), dala by se EU nazvat mamutím stádem, jelikož mamut byl velmi sociální zvíře s velkou vůdčí samicí (nazveme ji třeba Andělka). EU rostla ve třetím kvartálu 2017 meziročně o 2,5 % a v roce 2018 se ji predikuje růst 1,7 % HDP. Uvidíme, jak se evropsko-unijní mamut vypořádá s odchodem velkého samce Brita, a také s bohémským chováním mamutích mladíků a různými (p)boláky a uhry, migrací člověka z Afriky a blízkého východu a nesmíme zapomenout na změnu klimatu. Bohužel právě souběh těchto událostí totiž stojí za vyhynutím evropských mamutů.

Při psaní článku nebylo ublíženo žádnému státu, ani zvířeti.


*Ano víme, že čau čau není severokorejské plemeno, ale čínské. Nicméně se ke Kimovi hodí podstatně více, než roztomilý Poongsan.
Zdroje: Světová banka, The Economist, MMF, The independent, The CNBC, Trading economics, World economic forum
 

Štítky:

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš  

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 11 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU