Komise pro stavbu D6 u Nového Strašecí vybrala Berger Bohemia

20.10.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. října (ČTK) - Výběrová komise ministerstva dopravy doporučila jako vítěze tendru na stavbu dálnice D6 mezi Novým Strašecím a Řevničovem na Rakovnicku sdružení společností Berger Bohemia, Habau a Alpine Bau. To za stavbu 5,5 kilometru dlouhého úseku požaduje zhruba 745 milionů korun. Nyní trvá dvoutýdenní lhůta, během které mohou podat odvolání zbylí účastníci soutěže. ČTK to dnes řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl.

U sousedních staveb obchvatu Řevničova a nedalekého Lubence je komise těsně před výběrem nejvhodnější nabídky. Trojice staveb by se tak v ideálním případě mohla začít stavět v polovině listopadu.

\"V případě všech tří staveb již má stát s majiteli pozemků v trvalém záboru smluvně zajištěny potřebné nemovitosti pro realizaci stavby. Pro stavbu Lubenec obchvat je už majetkové vyrovnání kompletně ukončeno a stát má všechny potřebné pozemky k dispozici,\" uvedlo v nedávné tiskové zprávě ministerstvo dopravy. U zbývajících dvou staveb je podle ministerstva třeba dokončit poslední výkupy a směny pozemků. Vztahy s jejich majiteli jsou ale smluvně zajištěny tak, že dokončení administrativních procesů výstavbě bránit nebude, dodalo ministerstvo.

Naopak zkomplikovat a oddálit výstavbu by mohlo odvolání některého z neúspěšných uchazečů k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), nebo napadení nedávno vydaných stavebních povolení. Největší kritik postupu ministerstva při přípravě nových staveb, hnutí Děti Země, ale uvedl, že proti stavebním povolením na stavby na karlovarské D6 rozklady podávat nebude. ČTK to řekl předseda sdružení Miroslav Patrik. Pokud proces nic nezkomplikuje, předpokládá ministerstvo dopravy dostavbu těchto úseků, které představují nových 14 kilometrů dálnice směřující z Prahy do Karlových Varů, v roce 2020.

Během této doby by úřad chtěl zahájit stavbu dalších tří úseků. Jde o dvě přeložky silnic, které by měly ulevit obcím Krupá a Hořesedly nacházející se západně od Krušovic. Poslední stavbou je obchvat sousedních Hořoviček. Pro tyto stavby nechalo Ředitelství silnic a dálnic zpracovat posudek dopadu projektu na životní prostředí (EIA).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK