Rusko a kryptoměny

27.10.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Rusko poslední týden řeší, jaký postoj zaujme ke kryptoměnám obecně. Zároveň zavádí vlastní kryptoměnu tzv. „kryptorubl“, který by měl být jednoduše směnitelný za rubly, ale oproti klasickým kryptoměnám nepůjde těžit, protože jeho emisi bude kontrolovat stát.

Minulý týden Rusko potvrdilo, že bude regulovat těžbu a oběh kryptoměn a do konce roku se zavázalo, že připraví jednoduchý zákon, který by trh se všemi kryptoměnami měl omezit.

Schůzka měla cíl dohodnout se na společném postupu vůči kryptoměnám

Na schůzce Putin zmiňoval především rizika, která jsou s neregulovaným trhem kryptoměn spojená, a zdůraznil, že Rusko nechce vytvářet k využití kryptoměn překážky, ale spíše se inspirovat, aby se národní finanční systém mohl do budoucna vylepšit.

V současné době jsou všechny kryptoměny včetně nejpopulárnějšího bitcoinu v Rusku neregulované, ale pokusy o jejich regulaci probíhaly již v minulosti předkládanými návrhy od různých oddělení ruské vlády. Nyní se o přípravu návrhu zákona stará ministerstvo financí v čele s Antonem Siluanovem a ruská národní banka. Nicméně i mezi nimi panují určité neshody. Siluanov by byl pro otevření trhu a zlegalizování kryptoměn, ale ruská národní banka zastává spíše konzervativní názor a nepřeje si neregulovaný finanční tok kryptoměn ze zahraniční. Minulý týden Siluanov předložil návrh na registraci „těžařů“ a nutnost směnáren vlastnit licenci.

Kromě toho by Rusko rádo regulovalo i „obyčejné“ uživatele a jeden z mnoha návrhů je například omezení množství kryptoměn pro každého držitele. S čím do konce roku Rusko ve skutečnosti ale přijde, ukáže až čas.

Národní kryptoměna kryptorubl

Týden po schůzce přišel Nikolai Nikiforov, ruský ministr pro komunikaci, s nečekaným prohlášením, že prezident Putin se na dalším setkání s politickými elitami země dohodl na vydání ruské národní kryptoměny s předpokládaným názvem „CryptoRuble“. Ruský ministr pro komunikaci k tomu řekl: „S jistotou prohlašuji, že brzy emitujeme vlastní kryptoměnu z jednoduchého důvodu. Pokud bychom to neudělali my teď, tak do dvou měsíců by to udělali naši sousedé z euroasijské ekonomické unie.“.

Nikiforov následně dodal, že by to rozhodně nemělo být chápáno jako vstřícný krok k legalizaci kryptoměn, o které Putin s dalšími představiteli jednal minulý týden. Naopak. Kryptorubl nebude možné „těžit“ a bude spravován pouze státem. Bude možné ho směnit za rubly kdykoliv, ale pokud majitel nedoloží jeho původ, tak bude nutné připočíst zvláštní 13 % daň za směnu.

Česko zatím vlastní kryptoměnu nemá

Česko zatím vlastní kryptoměnu nemá, ale finanční skupina Delta Capital v čele s bývalým premiérem Petrem Nečasem se bude podílet na největší emisi kryptoměny v Česku, která bude souviset se vstupem této skupiny do odvětví, jež by v příštích třech letech mělo zdvojnásobit svojí velikost i v České republice.


Další zajímavé kryptoměny

Jaká je spotřeba energie při těžbě bitcoinů?

Čínské bitcoinové turbulence

Autor článku

Tomáš Procházka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU