Bitcoin má nové dvojče a je zlatý

30.10.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Bitcoin koncem října 2017 prošel dalším rozštěpením, ale výrazné propady v kurzy neproběhly a hodnota kryptoměny roste i nadále.

Kurz bitcoinu neustále roste. Od počátku roku 2017 bitcoin přibližně zpětinásobil svoji hodnotu a nic nenasvědčuje tomu, že by „let na měsíc“ zpomaloval. Spíš naopak. Když jsme se na jaře radovali, že bitcoin překonal magickou hranici ceny 3000 USD za kus, tak jsme ještě netušili, že koncem října bude jeho hodnota téměř dvojnásobná.

Analytici jsou stále ke kryptoměnám skeptičtí. Hlavním strašákem je vysoká volatilita kurzu a rizikové obchodování – zejména v krátkodobém horizontu může obchodník peníze rychle nabýt, ale i rychle pozbýt, protože hodinové výkyvy o stovky dolarů nejsou výjimkou.

Vnitřní štěpení a regulace mohou bitcoin srazit na kolena

Čína je jednou z prvních zemí, která se snaží divoký obchod s kryptoměnami omezit. V září zavedla omezení pro směnárny a nutnost vlastnit licenci, načež velcí hráči na trhu museli omezit nebo zcela ukončit svoji činnost. Regulace, ale i vlastní kryptoměna nejsou žhavá témata diskuzí pouze v Číně. Rusko přestalo mlčky sledovat nekontrolovaný tok financí do země prostřednictvím různých kryptoměn a vytváří pro regulaci kryptoměn zákon, jež by měl být známý do konce letošního roku.



Na jedné straně se státy snaží kryptoměny regulovat a na druhém straně - uvnitř komunity probíhají diskuze a šarvátky na jiné úrovni. Díky velkému objemu transakcí, zejména v bitcoinové síti, se původní rychlost, flexibilita a anonymita začíná z bitcoinu vytrácet a je třeba hledat technologická řešení, které udrží kryptoměny atraktivní i při současné popularizaci.  Navzdory všem nesnázím by jeden mohl čekat, že trend kurzu bitcoinu bude spíše sestupný – opak je ale pravdou.

Poslední dělení bitcoinu a co nás čeká do budoucna

Bitcoin se v polovině letošního roku poprvé „rozdělil“ na dvě kryptoměny. Tzv. hard fork vznikl proto, že jedna část vývojářů chtěla bitcoin „modernizovat“ a druhá spíše „tradiční“ chtěla zachovat jeho původní podobu.

I přesto, že veřejnost očekávala prudký propad kurzu, tak po prvním rozdělení bitcoin začal mohutně nabírat na síle a mnozí na rozdělení ještě vzpomínají rádi, protože využili příležitosti a novou měnu bitcoin cash prodali díky jejímu prudkému zhodnocení v počátcích. Nyní, když je kurz bitcoinu přibližně na úrovni 6000 USD, tak proběhlo druhé rozdělení a tentokrát se nová měna jmenuje bitcoin gold.

Nová větev bitcoinu by měla umožnit i běžným uživatelům dosáhnout na nově vznikající bitcoin goldy. U původního bitcoinu už je to defakto nemožné a „těžbu“ provádí pouze zkušené technologické firmy, díky její velké finanční, ale i hardwarové náročnosti. Analytici tvrdí, že díky popularitě bitcoinu a velké diverzitě jeho komunity uživatelů i vývojářů můžeme do budoucna očekávat i další štěpení a pravděpodobně ne jedno.

Autor článku

Tomáš Procházka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU