Pojišťovny vyřešily zhruba pětinu škod z nedělní vichřice

03.11.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. listopadu (ČTK) - Pojišťovny vyřešily zhruba pětinu škod, které jejich klientům způsobila v neděli vichřice. Celkový odhad objemu desítek tisíc událostí se blíží miliardě korun. Počty nahlášených škod klesají, přesto pojišťovny čekají nárůst v pondělí poté, co klienti o víkendu navštíví chaty a chalupy. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami.

Česká pojišťovna měla dnes ke 14:00 nahlášeno 10.400 škod za zhruba 275 milionů korun. Nejvíce škod je ze Středočeského kraje (2700 škod za 70 milionů korun) a Ústeckého kraje (1500 škod za 40 milionů Kč). Pojišťovna vyřídit téměř polovinu majetkových škod, řekla ČTK mluvčí pojišťovny Ivana Buriánková. Generali měla nahlášeno 1468 škod za více než 50 milionů korun.

Kooperativě klienti po vichřici nahlásili 7250 škod za celkem 270 milionů Kč. Z toho pětinu likvidátoři ukončili a klientům vyplatili pojistné plnění. \"Za prvních pět dní se podařilo ukončit přes 1450 škod a klientům jsme vyplatili 15 milionů Kč,\" uvedl mluvčí pojišťovny Milan Káňa. Většinu škod napáchala vichřice nebo popadané stromy na nemovitém majetku, Kooperativa registruje zejména poškozené střechy a okna, ale klienti nahlásili i 260 poškozených automobilů.

\"Odhadujeme, že za vichřici budeme klientům platit kolem 200 milionů korun. Máme nahlášeno skoro 2500 pojistných událostí, více než stovka už je zaplacena a uzavřena a přes dvě stovky klientů dostali zálohu na pojistné plnění. Očekáváme, že v pondělí se ještě ozvou chataři a chalupáři, kteří své nemovitosti přijedou zkontrolovat o nadcházejícím víkendu,\" uvedl mluvčí Allianz Václav Bálek. Počet volajících klientů klesá, počátkem týdne to denně bylo několik tisíc lidí, nyní jde o stovky telefonujících, dodal.

Klienti České podnikatelské pojišťovně k dnešku nahlásili 1500 škod za téměř 75 milionů Kč. Nejčastěji jde o poškozenou střešní krytinu, rozbitá okna, škody způsobené srážkami a také pádem stromu. \"Největší nápor hlášení škod máme již za sebou, přesto víkendový a také pondělní provoz infolinky bude preventivně posílen. Očekáváme, že zejména chataři budou dohlašovat poslední vzniklé škody,\" poznamenal ředitel centra zákaznické podpory ČPP Tomáš Szewieczek.

Celková odhadovaná hodnota dosud nahlášených škod u pojišťovny Uniqa vyšplhala ke 42 milionům korun. Z celkového počtu škod byla vyřízeno bezmála pětina. \"Nadále trvá celkový odhad pojistných událostí z vichřice Herwart v počtu 1500 až 2000 v celkové hodnotě až 100 milionů korun,\" uvedla mluvčí pojišťovny Eva Svobodová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK