Dítě v autě: Existuje 5 tříd autosedaček. Víte, kterou a jak použít?

24.06.2020 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Jaká jsou pravidla bezpečnosti při převozu dětí automobilem? Sankce za jízdu bez dětské autosedačky mohou být vyšší než u nepřipoutaného řidiče. Navzdory mylnému přesvědčení mnohých motoristů není rozhodující věk, ale váha a výška. Dávno rovněž neplatí, že dítě do 12 let nemůže sedět vepředu. Jak vybrat správnou autosedačku a na co si dát pozor?

70 % dopravních nehod má jednu z následujících příčin: Nedodržení bezpečné vzdálenosti, nepřizpůsobení rychlosti stavu vozovky (nedobrzdění z důvodu námrazy, deště, sněhu) nebo technickému stavu vozovky (vyjeté koleje) a nezvládnutí řízení vozidla. Z těchto důvodů je nezbytné se v autě poutat. „Pás by měl být upevněn přes rameno a hruď, ale rozhodně ne přes krk, protože při prudkém zabrzdění z rychlosti 50 km/h se hmotnost lidského těla zvýší až 60x,“ upozorňuje Tomáš Kadeřábek, Account Team Leader společnosti ARVAL CZ. Právě proto existují dětské autosedačky. Standardní bezpečnostní pás totiž vede dítěti přes krk, a to se může při nárazu uškrtit. „Za nepřipoutání může řidič kromě pokuty až 2000 Kč na místě obdržet 3 trestné body. Za nepoužití dětské autosedačky je pokuta stejná, ale trestné body mohou být uděleny 4,“ dodává Tomáš Kadeřábek.

Autosedačka pro děti do 36 kg a 150 cm

Mnoho řidičů žije stále v mylném domnění, že pro použití dětské autosedačky platí věkový limit 12 let. Jediným pravidlem, které dovoluje dítěti sedět bez dětské autosedačky, je váha minimálně 36 kg a výška od 150 cm. Nutno však podotknout, že stačí, aby dítě splňovalo pouze jednu z těchto podmínek.

Jak je to se sezením na přední sedačce?

Aby dítě cestovalo na přední sedačce, nemusí splňovat žádný věkový limit. Věkové omezení dětí na přední sedačce neplatí již od roku 2006. Do té doby směly vepředu sedět děti až od 12 let. Přesto se tento limit stále drží v podvědomí lidí. Dítě lze přepravovat i na předním sedadle spolujezdce v kterémkoliv věku. Vždy je však nutno dodržet několik pravidel. Kojenec umístěný v dětské vaničce může být na předním sedadle pouze v případě, že je vypnutý airbag a dítě je otočeno zády ke směru jízdy. Proto si vždy ověřte, zda vypnutí airbagu váš vůz dovoluje. Větší děti, které sedí čelem ke směru jízdy, mají airbag zapnutý. Pokud sedí v autosedačce, doporučuje sedadlo odsunout víc dozadu.

Dětské autosedačky: jaké jsou předpisy a druhy autosedaček

Zdroj: Shutterstock


Máte i další výbavu do auta v pořádku?


Pozor na chyby

Lidé mohou mít mnohdy pocit, že se lze vyhnout použití autosedačky tím, že se drží dítě v náručí nebo se s dítětem připoutají jedním pásem. Před těmito omyly varuje BESIP. V případě společného připoutání jedním pásem dítě při nárazu rozdrtíte svojí tíhou. Udržet ho v náručí nemáte šanci. „Je to stejné jako se všemi volně položenými věcmi ve vozidle. Proto nenechávejte ve vnitřním prostoru vozidla nic volně ležet,“ varuje Tomáš Kadeřábek s tím, že při nárazu se cokoliv nepřipevněného stává smrtelným projektilem.

Přehled jednotlivých tříd autosedaček podle váhy

Jednotlivé autosedačky se dělí do celkem pěti tříd podle váhy dítěte. To je nejdůležitější ukazatel. Doporučuje se však vybírat vždy v přítomnosti dítěte, abyste mohli vyzkoušet, zda sedačka dítěti pasuje a zda se v ní cítí příjemně. Vámi vybraná sedačka by měla mít vždy schválený typ homologace, což zajistí ideální i bezpečnou polohu a uchycení.

Třída 0 pro děti od narození do 10 kg

  • Speciální autosedačky pro ty nejmenší děti, které připomínají kolébku. Jedná se v podstatě o speciální vaničku s polstrovaným vnitřkem. Dítě v ní je v pololehu, protože ještě není schopno sedět a udržet hlavu. Sedačka je vždy v poloze proti směru jízdy.

Třída 0+ pro děti do 13 kg

  • Tato třída je v podstatě totožná se skupinou 0. Sedačky 0+ však mohou být ze začátku příliš velké a nepohodlné, proto je vhodnější ze začátku investovat do třídy 0.

Třída 1 pro děti od 9 do 18 kg

  • Třída 1 je určená pro děti přibližně do věku 4 let, kdy dítě dokáže samostatně sedět. U těchto autosedaček je dítě připoutáno pětibodovým pásem.

Třída 2 pro děti od 15 do 25 kg

  • Autosedačky této třídy většinou nemají vlastní bezpečnostní popruhový systém, proto se využívá tříbodový pásový systém za pomoci pás pro dospělé. V tomto případě, prosím, vždy dbejte na zajištění správné polohy pásu vzhledem k postavě vašeho dítěte.

Třída 3 pro děti od 22 do 36 kg

  • Typ sedaček pro největší děti se skládá z tzv. podsedáku, který je bez opěradel a slouží k tomu, aby se dítě dostalo do požadované výšky, jenž umožňuje připoutání za pomoci bezpečnostního pásu, který používají dospělí.
 

Mnohé dětské autosedačky jsou schváleny a použitelné pro více tříd, tj. pro větší rozsah hmotnosti dítěte. Někdy je třeba sedačku upravit, např. odmontovat opěradla. Autosedačky tříd I. Až III: jsou většinou přizpůsobitelné rostoucímu dítěti. Jejich nastavení umožňuje sedačku průběžně přizpůsobovat různé velikosti dítěte. Třídy 0 a 0+ musí být vždy orientovány zády ke směru jízdy. Pokud by se vám podařilo sedačku připevnit opačně čelem ke směru jízdy, rozhodně to není správně, protože takto omezíte správnou bezpečnostní funkci.


O společnosti Arval CZ

ARVAL CZ je součástí mezinárodní skupiny ARVAL, která působí ve 28 zemích (v dalších 17 prostřednictvím partnerů) a spravuje více než 1 000 000 vozidel. Je 100% dceřinou společností přední světové bankovní skupiny BNP Paribas. ARVAL CZ působí v oblasti financování a managementu vozových parků na českém trhu od roku 2003. S více než 18 500 vozidly ve financovaném fleetu patří mezi lídry v oboru.

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 26 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU