Nezaměstnanost na Slovensku dosáhla nového minima 6,14 procenta

20.11.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 20. listopadu (zpravodaj ČTK) - Míra nezaměstnanosti na Slovensku v říjnu klesla na 6,14 procenta, dosáhla tak nového minima v novodobé historii země. Informovalo o tom dnes slovenské ústředí práce, sociálních věcí a rodiny, které v zemi řídí úřady práce. V září byla nezaměstnanost na 6,42 procenta. Počet nezaměstnaných v zemi nepřetržitě klesá od léta minulého roku.

Počet registrovaných nezaměstnaných, kteří mohli okamžitě nastoupit do práce, se na pětimilionovém Slovensku v říjnu proti předchozímu měsíci snížil o více než 7700 na 167.278 lidí. V meziročním srovnání ubylo zhruba 79.300 nezaměstnaných.

Celkový počet nezaměstnaných, kteří byli registrováni na úřadech práce, přesáhl 200.000. Údaj zahrnuje i nezaměstnané, kteří by nemohli pracovat například z důvodu pracovní neschopnosti.

Slovenští zaměstnavatelé již delší dobu upozorňují na nedostatek kvalifikované pracovní síly a nové zaměstnance hledají i v zahraničí. Slovensko připravuje zjednodušení podmínek pro zaměstnávání občanů třetích zemí mimo EU, které je v současnosti až na výjimky regulováno prostřednictvím vydávání povolení. Na konci října slovenské úřady práce evidovaly více než než 75.000 volných pracovních míst.

Ke zlepšení situace na slovenském trhu práce podle odborníků přispěl růst ekonomiky a investice podniků, ale i změna metodiky ve vykazování nezaměstnanosti. Letos v květnu pak vstoupila v platnost novela zákona, kterou stát zpřísnil podmínky evidence lidí na úřadech práce.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK