Regulátoři v USA schválili termínové kontrakty na bitcoiny

01.12.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Chicago/New York 1. prosince (ČTK) - Americké regulační orgány se rozhodly povolit burzovním operátorům CME Group a CBOE Global Markets obchodování s termínovými kontrakty na internetovou měnu bitcoin. Oznámila to dnes americká Komise pro termínové obchodování s komoditami (CFTC). Hodnota bitcoinu po zprávě vystoupila nad 10.700 dolarů (230.000 Kč).

Operátoři podle CFTC prokázali, že navrhované termínové kontrakty splňují nezbytné regulační požadavky. CME a CBOE se tak mohou stát prvními tradičními burzovními operátory v USA, kteří zahájí obchodování s finančními kontrakty spojenými s bitcoinem, uvedla agentura Reuters. CME dnes uvedla, že obchodování s termínovými kontrakty na bitcoin zahájí 18. prosince.

Předseda CFTC Christopher Giancarlo ale investory upozornil, že trh s bitcoiny zůstává převážně neregulovaný a mimo rámec působnosti jeho úřadu. \"Investoři by si měli být vědomi případné vysoké úrovně cenového kolísání a rizika při obchodování s těmito kontrakty,\" prohlásil.

Bitcoin ve středu na platformě BitStamp poprvé překonal psychologicky důležitou hranici 10.000 dolarů a vyšplhal se až na rekordních 11.395 USD. Během čtvrtka ale jeho hodnota sestoupila až na 9000 USD.

Po dnešní zprávě CFTC se bitcoin vyšplhal nad 10.700 dolarů, pak ale o část zisků přišel. Kolem 15:15 SEČ se na platformě BitStamp prodával za 10.600 USD, připisoval si tak zhruba 6,6 procenta.

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední kybernetická měna světa. Vytváří ji síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové virtuální mince stabilním a postupně se zpomalujícím tempem. Je navržen tak, aby ho nikdo nemohl ovlivňovat, ani vlády a centrální banky. Poslední bitcoiny se mají dostat do oběhu kolem roku 2140.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK