Levný zemní plyn v roce 2018? Záleží na výběru produktu i dodavatele

21.12.2017 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Topit a vařit levněji mohou od příštího roku domácnosti, které nenechají své účty náhodě a vyberou si správný tarif i dodavatele. Jak se změní platby za zemní plyn v roce 2018? Kolik můžete ušetřit?

Zvlášť domácnosti, které zemním plynem vytápí a mají vyšší spotřebu, by neměly nechávat výběr dodavatele náhodě. Obchodní složka ceny zemního plynu tvoří přibližně tři čtvrtiny a její výše je daná vývojem cen energií na trhu i obchodním modelem dodavatelů. Obchodníků s energiemi jsou v České republice desítky a výběrem vhodného produktu mohou lidé podstatně ovlivnit výslednou částku ve svém vyúčtování.

Dodavatelé zlevňují plyn

Na sklonku roku dodavatelé oznamují nové ceníky zemního plynu pro další období a zároveň představují nové produkty. Zejména větší dodavatelé lákají na poměrně dobře znějící slevy. Vždy je třeba ale zvažovat, jaké má sleva podmínky a oproti jakým cenám je počítána.

„U plynu jsme na začátku topné sezóny oznámili slevu. Zákazníci ušetří 14 až 20 procent,“ říká Martin Schreier ze společnosti ČEZ, která se v dodávkách plynu řadí k alternativním dodavtelům. „Novinka je převratná v tom, že jde o náš nejlevnější produkt, a přesto je bez závazků. Zákazník si nemusí cenu fixovat na léta dopředu,“ dodává.

Zlevňování oznámila také společnost E.ON, která slibuje slevu až 19 %. Nový produkt si mohou domácnosti sjednat u plynu i elektřiny, a to výměnou za podpis smlouvy na dobu určitou na dva roky. „Jde o velmi výrazné snížení ceny za elektřinu i plyn, kterým reagujeme na tržní vývoj. Přechod na nový produkt je pro zákazníka jednoduchý. Není spojen s žádnou administrativní zátěží a vyřídíme jej v řádu dnů," říká Vladimír Vácha, tiskový mluvčí E.ON.

Výraznější zlevnění nepřipravila od roku 2018 společnost innogy, dříve RWE. „Ceny zemního plynu zůstavají pro aktuální topnou sezónu stabilní,“ uvádí Tomáš Varcop, obchodní ředitel innogy.  „Ceny plynu průběžně snižujeme od roku 2013, celkem od té doby klesla cena plynu od innogy už o 25 procent. Naši zákazníci si navíc mohou zajistit klesající ceny plynu i v příštích třech letech díky jednomu z našich produktů,“ dodává.

Ani jeden z největších alternativních dodavatelů, Bohemia Energy, nebude od nového roku zvyšovat ceny zemního plynu.  „Naše strategie je, abychom zákazníkům nabídli vždy levnější cenu než jejich dominantní dodavatel a zachovalicenovou výhodu,“ říká Jiří Písařík, jednatel společnosti.

Regulované ceny plynu narostou

Část ceny zemního plynu je tvořena regulovanými poplatky, které zahrnují například distribuci. Tyto poplatky nejsou v kompetenci dodavatelů, ale každoročně je vyhlašuje Energetický regulační úřad. Regulované ceny plynu v roce 2018 budou srovnatelné s letošním rokem. Podle typu odběru a distribučního území budou stagnovat, nebo porostou v jednotkách procent. Průměrně regulované ceny porostou o 2,8 %, jejich dopad do výsledných cen plynu je ale díky nižšímu podílu regulované složky nižší než u elektřiny.

„Do regulovaných cen v plynárenství se promítají zejména platby za přepravu a za distribuci. Zatímco ceny za přepravu podstatně klesají, působí proti tomu rostoucí náklady na distribuci. U té působí negativně dva faktory. Jednak jsou to nadprůměrně teplé zimy v posledních letech, potom také obecný pokles spotřeby plynu, který tlačí na růst jednotkových nákladů," říká Vladimír Outrata, předseda Rady ERÚ a radní rezortu plynárenství.

Negativně se na výši ceny za distribuci projevilo zejména vyrovnání takzvaných korekčních faktorů vzniklých v minulých letech v důsledku nadprůměrně teplých zim v předchozích letech a obecný trend snižování spotřeby plynu. Významnou změnou v cenovém rozhodnutí je změna výše cen služby přepravy plynu pro virtuální body zásobníků plynu.

Energetický regulační úřad je podle svého vyjádření přesvědčen, že provedené úpravy v nastavení regulovaných cen za službu přepravy plynu pro virtuální zásobníky plynu povedou k aktivnějšímu využívání krátkodobých skladovacích produktů a budou mít pozitivní vliv na likviditu trhu s plynem v České republice.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2
Hlasováno: 7 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ