Asijské kryptoměnové regulace

20.12.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Asijské kryptoměnové trhy patří mezi nejvýznamnější hráče na světě a tak není divu, že jsme v tamním prostředí svědky prvních významnějších zákazů a úpravy zákonů týkající se obchodování s kryptoměnami.

Asie je významným tahounem kryptoměnového obchodu. Nejenom, že v této oblasti jsou skvělé podmínky pro těžení, o kterých jsme psali v minulosti, ale Asiaté, jsou obecně známí tím, že rádi a hodně riskují a aktivně hledají příležitosti, jak své prostředky zhodnotit. Z asijských trhů musíme zmínit zejména Čínu. Kryptoměnovou mocnost, která se rozhodla celý čínský trh začátkem října regulovat a Jižní Koreu, jež významnější regulace teprve čekají. Prý ještě do konce letošního roku.

Čínský kryptopodzim

Čínský regulátor utnul v průběhu září ICOs (initial coin offerings) na svém území a zároveň vydal prohlášení, ve kterém zakázal čínským burzám a směnárnám obchodovat mezi kryptoměnami a čínským juanem. Čínský trh na tyto regulace nezareagoval příliš negativně a velké čínské burzy nyní otevírají své pobočky v sousedním Japonsku, kde je stát kryptoměnám stále nakloněn.

Bude Čína regulovat kryptoměny?

Natěšená Jižní Korea

Jihokorejci kryptoměny milují, ale místní trh je specifický. Do nedávna byla Korea jedním z trhů, na kterém se obchodovalo s největšími objemy. Korejce nelze v žádném případě považovat za troškaře a kapitál, jenž do kryptoměn vkládali, vykouzlil úsměv na tváři nejednomu investorovi.

Hezkým příkladem síly korejského trhu jsou významné pohybu v kurzech altcoinů u Korejců oblíbených. Krásně roste například čínský bitcoin cash, kterému po červencovém forku nedávalo mnoho lidí naději. Mohutný skok zaznamenal letos v listopadu a prosinci litecoin, když druhá největší korejská burza s ním začala obchodovat. Pekelný růst Korea táhne i u Ripple, jenž měsíce stagnoval, ale nyní se pravděpodobně dočká v Asii prvního reálného použití a kurz roste.

Regulace do konce roku

Nicméně do konce roku 2017 korejský regulační úřad oznámil, že nastanou změny. Na internetu se objevilo uniklé prohlášení regulačního úřadu popisující čtyři hlavní body budoucích restrikcí. Nosným a nejvíce problematickým bodem pro korejské burzy je zákaz vydáváni nových virtuálních účtů u korejských bank určených pro obchodování s kryptoměnami. Bez těchto účtů je defakto nemožné vybrat z kryptoměn zisky do místní měny, protože korejské burzy musí tyto účtu ze zákona používat. Otázkou zůstává, jak na tyto regulace korejský trh zareaguje.

Z hlediska státu jsou důvody k zavedení těchto opatření jasné a příliš se neliší od důvodů uvedených Čínou, Ruskem nebo jinými státy. Stát se nového odvětví, které rychle roste, obává a těmito opatřeními se snaží trh regulovat. Z prohlášení je jasná evidentní snaha o potlačení praní špinavých peněz a daňových úniků. Navíc bude Jižní Korea možná jednou z prvních zemí, kde stát zdaní obchody s kryptoměnami.

Již v minulosti Korea zakázala ICOs, ale do budoucna tento zákaz prý upraví a povolí ho například zkušeným profesionálům, aby využila prostoru pro vznik nových, ambiciózních projektů.

Můj názor je, že v podobném duchu zákazů a postupného uvolňovaní proběhnou i tyto regulace. Vláda narychlo vydá prohlášení a v průběhu zákazu zpracuje jeho finální, méně restriktivní verzi. Stát samozřejmě poptávku po obchodování s kryptoměnami zrušit nedokáže. Je jen otázkou času, jak rychle by korejské burzy stihly zareagovat a přesunuly by se do jiných zemích podobně, jako jsme svědky přesunu čínských burz do Japonska. ICOs i celý kryptoměnový trh je v počátcích a časem se ukáže, jak dokáží vlády státu s novým fenoménem pracovat a zda se vydají cestou restrikcí či naopak adaptace s určitou formou kontroly.

Autor článku

Tomáš Procházka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU