Cena mědi vystoupila nad 7200 USD, je nejvyšší za čtyři roky

28.12.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. prosince (ČTK) - Cena mědi se dostala na nejvyšší úroveň za téměř čtyři roky, tuna kovu se ve středu na komoditních trzích prodávala až za 7259 dolarů (více než 155.000 Kč). Letošní rok tak zřejmě bude pro tento kov nejlepší od roku 2010. Za podpory silného hospodářského růstu a vysoké poptávky v Číně, která je největším spotřebitelem, vykáže cena mědi za letošní rok nárůst zhruba o 39 procent.

Vzestupný cenový trend by měl vydržet, neboť životnost řady měděných dolů do konce desetiletí skončí a podle firem Glencore a Rio Tinto nebudou nahrazeny, napsal list Financial Times.

Měď je žádaným kovem v souvislosti s plánovaným rozvojem elektromobilů. Ty využívají značné množství mědi v bateriích. Dalším zdrojem poptávky po mědi je také dobíjecí infrastruktura pro tato vozidla.

Cena mědi se na začátku roku 2011 zvýšila na více než 10.000 dolarů za tunu, když Čína přišla se sadou stimulačních opatření, která jí měla pomoci zotavit se z finanční krize. V souvislosti s novými projekty těžebního sektoru a oslabením poptávky pak na začátku roku 2016 cena kovu spadla ke 4000 dolarů.

Dnes se ceny mědi pohybují nad 7000 dolarů, což je nejvyšší úroveň od ledna 2014. Akcie důlních firem Glencore a Anglo American tak po Vánocích zpevnily už o dvě procenta.

Bezprostředním impulsem pro růst cen mědi je zvyšování čínského dovozu, který jen za listopad vzrostl o 19 procent na 329.168 tun. Analytici ale předpovídají, že kvůli nižším výdajům na nové projekty bude do konce desetiletí na světovém trhu mědi deficit.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK