Osobní finance pod kontrolou I: Když tužka a papír nestačí...

09.01.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Je pro vás slovo aplikace sprosté? Nebo jsou pro vás aplikace každodenní chléb? Chcete mít lepší kontrolu nad rodinným rozpočtem? V čem všem jsou tyto aplikace užitečné? Která aplikace je pro vás ta pravá?

Aplikací v chytrých telefonech je přehršel a mohou nám kontrolovat téměř vše – porce jídla, cvičení, množství spermií, venčení mazlíčka, ale také osobní finance. Ano, papír s tužkou jsou taky možností, ale v dnešní době máte možnost využít aplikace pro správu osobních financí, které jsou velmi povedené a snadné. Zadávání nových položek v těchto aplikacích je velmi rychlé a můžete ho sdílet či exportovat v mnoha různých formátech. Tyto aplikace vám pomohou kontrolovat vaše měsíční příjmy a výdaje, dále si díky nim snadno určíte, kde vás tlačí bota. Pojďme se tedy podívat na vybrané aplikace a jejich vlastnosti.

Wallet

Tato aplikace z dílny pražských budgetbakers.com je oblíbená po celém světě a stáhlo si ji více než 1,6 milionu uživatelů ze 140 zemí (dokonce si můžete vybrat měnu, ve které chcete zadávat údaje). Jednoduchá grafika je rovněž velmi příjemná (nicméně i u zbývajících aplikací jsme byli s grafikou spokojeni). Je velmi snadné a intuitivní v aplikaci Wallet zadávat a procházet příjmy a výdaje, kterou si můžete rozdělit do 3 částí - bankovního účtu, hotovosti a kreditní karty. Propojení s bankou je zdarma, tudíž vaše transakce se automaticky promítnou do aplikace a aplikace je dovede (víceméně úspěšně) zařadit do kategorie (jídlo, cestování apod.).

Aplikace podporuje synchronizaci s těmito bankami - Česká spořitelna, Equa bank, Fio banka, LBBW Bank, mBank, PPF Bank, Raiffeisenbank, Sberbank, a UniCredit. Výhodou je rovněž snadné sestavování rozpočtů a jejich následná kontrola. Vaše příjmy i výdaje si snadno můžete exportovat do pdf, excelu, či si je snadno prohlédnout v koláčových grafech.

Ukázka aplikace Wallet

Aplikace Wallet

Chodíte nakupovat se seznamem? Vytvořte si ho ve Wallet a v obchodě na nic nezapomenete (pokud si tedy nezapomenete telefon doma). Také si můžete vyfotit účtenku a připojit ji k záznamu o platbě. Navíc vyfocená účtenka často stačí na reklamaci a vrácení zboží, ušetří vám to papírování. Aplikace může podle polohy GPS sama odhadnout, co nakupujete a zařadí nákup do příslušné kategorie. Aplikace Wallet vám rovněž umožňuje ukládat informace o konci záruky na spotřebiče. Pokud chcete sdílet informace o osobních financích s vašimi blízkými, tak snadno můžete. Manžel/ka to jistě ocení (vy už možná méně). 

Pro lepší přehled o příjmech a výdajích si můžete na plochu umístit widget, ale pokud vám do vašeho telefonu v MHD často někdo nahlíží přes rameno, tak to příliš nedoporučujeme. Wallet rovněž nabízí prémium účet, ale ten nenabízí příliš mnoho vylepšení, proto si raději 15 euro (za roční verzi) ušetřete. Pozor, pokud si předplatné nezrušíte, tak to aplikace udělá automaticky za vás a strhne vám z účtu další předplatné. Což bychom u aplikace, která vám pomáhá hlídat finance, nečekali.

Wallet je dostupná jak pro systém Android, tak i iOS.

Spendee

Hezky graficky a uživatelsky zpracovaná je appka Spendee, která má rovněž kořeny v českých luzích a hájích. Jedná se o velmi úspěšnou aplikaci - stáhlo si ji přes 1,5 milionu uživatelů. Základní verze je zdarma a za verzi Premium si zaplatíte při měsíčním předplatném cca 90 Kč a při ročním cca 59 Kč za měsíc.

S prémium účtem získáte možnost napojení vašeho bankovního účtu na aplikaci. Mezi banky, které podporují synchronizaci patří: Česká spořitelna, ČSOB, Equa Bank, Fio banka, LBBW Bank, mBank, PPF Banka, Raiffeisenbank, Sberbank, a UniCredit Bank. Dále v rámci prémiového účtu získáte také automatické kategorizace, kdy za vás aplikace zařadí bezhotovostní platbu podle toho, kde jste nakupovali. Což appka Wallet nabízí zdarma.

Ukázka aplikace Spendee

Ukázka aplikace Spendee

Appka je mezinárodní, takže tuto aplikace můžete mít v korunách, eurech a mnoha dalších měnách. Ve Spendee se snadno orientuje a zadávání příjmů a výdajů je opravdu snadné. Dále si můžete exportovat grafy, tabulky a další statistiky. Ke každé položce také můžete přidat krátký popis, zaznamenat, jestli se jedná o opakující se transakci, nebo přiložit vyfocenou účtenku. Útratu také můžete lehce filtrovat podle kategorií jako jídlo, zábava nebo cestování.

Spendee je dostupná jak pro systém Android, tak i iOS.

V dnešním klání jsme porovnávali dvě aplikace určené pro náročnější uživatele, kteří si rádi tvoří grafy, mají propojené účty, fotí si účtenky a dbají na dodržování rozpočtů apod. V našem čtvrtečním pokračování vás čekají další dvě aplikace, které budou fungovat spíše na principu papíru a tužky. Také se těšte na jednu bonusovou appku s krásným designem. Pokud jste nedočkaví, tak máte šanci se podívat na jejich zhodnocení již nyní.


Čtěte také:

5 aplikací, které vás ochrání před otravnými hovory z call center

Aplikace, která vás může zabít! Ale houby...

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš  

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: Spotřebitel