Prezidentské volby 2018: Nezapomeňte jít tento týden volit!

08.01.2018 | , Finance.cz
Prezidentské volby


Už tento týden, v pátek 12. 1. a sobotu 13. 1. se koná první kolo voleb prezidenta České republiky. Pojďme se podívat, jak prezidentské volby probíhají a co všechno je třeba, abyste tento víkend na nic nezapomněli.

Proč volíme prezidenta

Přímá volba prezidenta byla zavedena před pěti lety ústavní změnou a jako první přímo zvolený prezident byl v lednu 2013 zvolen Miloš Zeman. Ten vykonával pětileté volební období a v současné době kandiduje na svou druhou pětiletku. V prvním kole se utká s dalšími osmi kandidáty, z nich dva nejúspěšnější postoupí do druhého kola. Nového českého prezidenta budeme tak znát nejpozději koncem ledna.

Přímá volba prezidenta není sice nejdůležitější volbou v Česku, přece jenom ČR je parlamentní republikou a volby do Poslanecké sněmovny jsou tím, co určuje další politický vývoj země. I tak jsou ale tyto volby důležité. Prezident má řadu pravomocí, kterými dokáže ovlivňovat nastavení českého politického systému, a navíc je osobou, která nás reprezentuje na mezinárodním poli. Nezapomeňte tak jít volit. Kandidáty si můžete vybrat například podle našich stručných factsheetů.

Prezidentské volby 2018

Volební lístky a volební průkaz

Volební lístky distribuují starostové obce, kteří také stanovují místo voleb. V tuto chvíli byste měli mít už volební lístky doma, do schránek byly doručovány v průběhu minulého týdne, v některých oblastech dokonce dříve. Měli byste také vědět, kde se konají volby ve vašem volebním obvodu. Volební místnosti jsou otevřené ve všech obvodech shodně a to v pátek od 14:00 do 22:00 a v sobotu od 8:00 do 14:00.

Volební obvod a místo volební místnosti je místně příslušný s vaším místem trvalého bydliště. Pokud například pracujete jinde než v místě trvalého bydliště, tak máte ještě stále čas si zařídit voličský průkaz. Ten vás opravňuje volit v jakémkoliv volebním obvodě ČR a osobně si ho můžete vyřídit až do středy 10. ledna.

Můžu se účastnit voleb, když jsem nemocný?

Voleb se můžete zúčastnit, i když jste například hospitalizováni v nemocnici, nebo upoutáni na domácí lůžko. Pokud jste hospitalizováni dlouhodobě, tak správa zařízení by vás měla zařadit na seznam voličů a můžete poté volit do přenosné schránky.

Pokud jste doma upoutaní na lůžko a nacházíte se ve volebním obvodu svého trvalého bydliště, tedy jen se pouze nemůžete dostavit osobně do volební místnosti, tak pak můžete požádat volební komisi o hlasování z domova. Volební komise poté v den voleb pošle dva své členy s přenosnou volební schránkou a bude vám umožněno hlasování. O domácí hlasování ale musíte zažádat, informace o postupu hledejte na obecním úřadě svého trvalého bydliště.

Štítky:

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 14 krát

Články ze sekce: Prezidentské volby