ČNB nejspíš už dnes zvýší sazby. Jak budou reagovat hypotéky?

01.02.2018 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Podle většiny analytiků dojde již tento čtvrtek k navýšení základních sazeb ČNB. Pokud by se tak stalo, trh hypoték nezůstane imunní. Po velké vlně zdražování by to byl nejspíše další impulz pro navýšení hypotečních sazeb.  

Bankovní rada ČNB zasedne a bude krom jiného rozhodovat o případném přenastavení základních úrokových sazeb. Podle většiny analytiků oslovených agenturou Reuters dojde k navýšení základních sazeb. 2T REPO sazba podle těchto predikcí s pravděpodobně vzroste o 0,25 bps. na 0,75 %.

Sazby ČNB ovlivňují sazby hypoték nepřímo. Nicméně z dlouhodobého pohledu je na první pohled zřejmá korelace mezi vývojem obou sazeb. Pouze s tím rozdílem, že pokud sazby ČNB rostou, komerční banky a sazby hypoték reagují záhy, pokud sazby centrální banky klesají, sazby hypoték reagují s určitým zpožděním. Korelaci obou faktorů ilustruje následující graf.

Jak rostou sazby ČNB a úrokové sazby komerčních bank

Jak budou reagovat sazby hypoték?

Co se tedy stane, pokud ČNB zítra zvýší sazby? „Po velké vlně zdražování, která odstartovala v listopadu loňského roku a kulminovala na přelomu roku, nyní dochází na trhu k určité stabilizaci cenové hladiny hypoték. Od poloviny ledna už žádná banka se sazbami nehýbala. Nicméně cena peněz na mezibankovním trhu již několik dnů opět roste a případné navýšení sazeb ČNB by bylo dalším impulzem pro posun hypotečních sazeb směrem vzhůru,“ říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti GOLEM FINANCE, která se specializuje na poradenství v oblasti hypoték a úvěrů ze stavebního spoření. „Hypotéky pod regulovanou hranici 80 % LTV se nyní nabízejí v průměru těsně pod hranicí 2,5 procenta (měřeno INDEXY GOFI). Pokud ČNB sazby zvedne, hypotéky tuto hranici překonají,“ dodává Libor Ostatek.

Růst úrokových sazeb hypoték

A co dál?

„S ohledem na nedávná vyjádření ČNB je reálné, že sazby letos navýší minimálně o půl procentního bodu, ale s ohledem na vývoj české ekonomiky a rétoriku ČNB není vyloučeno, že by to mohlo být v souhrnu o více než půl procentní bod. Pak by mohly sazby postupně narůst až na 3 procenta. Mluvíme-li o úvěrech v neregulovaném pásmu do 80 % LTV. Sazby s vyšším LTV tuto hranici atakují už nyní,“ uzavírá Libor Ostatek.


Zdroj: GOLEM FINANCE, Patria.cz, ČNB

Autor článku

Luboš Svačina


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ