Budete mít v roce 2018 nárok na porodné?

12.02.2018 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Očekáváte příchod potomka a hodila by se vám každá koruna? Nemáte moc peněz nazbyt a obáváte se, že po narození miminka přijde i pořádná finanční zátěž? V tom případě zjistěte, zdali máte nárok na porodné.

Porodné je jednorázová dávka státní sociální podpory, která může být vyplacena až rok zpětně. Určená je především rodinám s nižšími příjmy. Platí pro první a druhé narozené dítě. Nárok na něj nemají jen matky samoživitelky a rodiny, ale i osoby, které si dítě převzaly do trvalé náhradní péče.

Kdo má nárok na porodné

(foto: Shutterstock)

Nárok na porodné v roce 2018

Dříve porodné náleželo všem novopečeným matkám bez ohledu na jejich příjmy. Dnes už je tomu ale bohužel jinak a porodné dostanou pouze ty maminky a rodiny, jejichž čisté měsíční příjmy nepřevyšují 2,7 násobek životního minima. Důležité je zmínit, že se do těchto příjmů nepočítá přídavek na dítě ani rodičovský příspěvek. Další podmínkou pro získání je pak samozřejmě i trvalý pobyt na území ČR.

Posuzovány budou příjmy za předešlé čtvrtletí. To znamená, že pokud se dítě narodilo ve 3. kalendářním čtvrtletí, čili v červenci, srpnu nebo září, příjmy pro výpočet nároku na porodné se budou počítat z 2. kalendářního čtvrtletí, resp. tedy z dubna, května a června.

Počet členů rodiny

Životní minimum pro rodinu

2,7 násobek životního minima

Oba rodiče a narození prvního dítěte

7 710 Kč/měsíc

20 817 Kč

Oba rodiče, jedno dítě mladší 6 let a narození druhého dítěte

9 450 Kč/měsíc

25 515 Kč

Pouze matka a narození prvního dítěte

 

4880 Kč/měsíc

 

13 176 Kč

 

Pouze matka, jedno dítě do 6 let a narození druhého dítěte

6 620 Kč/měsíc

17 874 Kč

 

Zdroj: MPSV

Kolik je porodné a jak se vyplácí?

Pokud vám bude žádost o porodné schválena, na první dítě dostanete jednorázovou státní sociální podporu ve výši 13 000 Kč. Na druhé dítě pak náleží už jen 10 000 Kč. Při narození dvojčat nebo vícerčat má pak rodina nárok na 23 000 Kč. U třetího, čtvrtého a dalších dětí poté nárok na porodné zaniká.

Poměrně časté jsou pak případy, kdy rodina na porodné u prvního dítěte nedosáhne, ale u druhého už naopak ano. V takové situaci při narození druhého dítěte dostane oněch 10 000 Kč a nikoliv 13 000 Kč, přestože zde nedošlo k uplatnění porodného na první dítě. Pokud by navíc došlo k úmrtí matky při porodu či po porodu a porodné by jí přitom bylo přiznáno, dávka bude náležet otci. Částku ve všech případech potvrzeného nároku obdržíte následující kalendářní měsíc ode dne přiznání.

Kde zažádat o porodné?

Jak již bylo řečeno v úvodu článku, o porodné lze zažádat až do prvního roku dítěte. Dávka tedy nemusí být vyplacena ihned po porodu, ale i zpětně.

O porodné bude třeba zažádat na krajské pobočce úřadu práce, pod kterou spadá vaše trvalé bydliště. Tiskopis se žádostí můžete obdržet a vyplnit až tam anebo si jej vypsat a vytisknout prostřednictvím portálu MPSV. K žádosti bude třeba doložit i doklad o výši čtvrtletního příjmu. Formulář pro tento úkon seženete taktéž na internetu. Dále s sebou musíte přinést také občanský průkaz a rodný list dítěte. Pokud navíc máte dítě v náhradní trvalé péči, bude třeba doložit i soudní rozhodnutí o svěření do péče.

Je porodné i pro OSVČ?

Ano, na tuto dávku státní sociální podpory mají nárok i osoby výdělečně činné a podnikatelé, a to bez ohledu na to, zdali podniká matka, otec anebo oba. Posuzovat se navíc budou příjmy z předešlých let:

  • U dětí narozených do 30. června 2018 včetně bude třeba doložit přiznané výdělky za rok 2016.
  • U dětí narozených po 1. červenci 2018 bude třeba doložit přiznané výdělky za rok 2017.

Jestliže by nebylo možné doložit reálné příjmy, bude se při výpočtu nároku na porodné vycházet z 50 % z průměrné mzdy, která za 1. – 3. čtvrtletí roku 2017 činila 28 761 Kč. Počítat se tedy bude s částkou 14 380 Kč, a to i v případě, kdybyste vykazovali nižší příjmy.

Tátové OSVČ navíc můžou po porodu zažádat i o novou dávku otcovské dovolené.

TIP: Co zařídit před porodem a po porodu?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 13 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY