Akcie v USA posílil Trumpův mírnější přístup k zavedení cel

08.03.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. března (ČTK) - Americké akcie posílil mírnější přístup amerického prezidenta k zavedení cel na hliník a ocel. Oproti původním plánům by se podle dnešního sdělení Donalda Trumpa neměla vztahovat na Mexiko a Kanadu a každá země bude mít možnost vyjednat si zvláštní podmínky. Na devizovém trhu oslabovalo euro.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes připsal 0,38 procenta a obchodování uzavřel na 24.895,21 bodu. Širší index S&P 500 stoupl o 0,45 procenta na 2738,97 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite posílil o 0,42 procenta na 7427,95 bodu.

Obavy, že zavedení cel ze strany USA vyvolá celosvětovou obchodní válku, ovládly trhy od minulého čtvrtka, kdy Trump ohlásil plošná cla ve výši 25 procent na dovoz ocele a deseti procent na dovoz hliníku. Tento týden je ještě posílil odchod Trumpova hlavního ekonomického poradce Garyho Cohna, který podle světových agentur se zavedením cel nesouhlasil.

Na zprávu, že americká zdravotní pojišťovna Cigna koupí za zhruba 54 miliard dolarů (1,1 bilionu Kč) správce farmaceutických programů, firmu Express Scripts, reagovaly osmiprocentním růstem akcie Express Scripts. Akcie Cigny naopak o více než o 11 procent oslabily a zaznamenaly vůbec největší ztráty v rámci indexu S&P 500.

Na devizovém trhu dnes ztrácelo euro, i když přechodně zpevňovalo. Odpoledne jednotnou evropskou měnu oslabily výroky šéfa Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho o inflaci a protekcionismu. Draghi uvedl, že přestože Evropa zaznamenává rychlý ekonomický růst, inflace zůstává slabá a riziko představuje rovněž protekcionismus.

Dnes kolem 22:00 SEČ ztrácelo euro k dolaru asi 0,8 procenta na 1,2312 USD. Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, přidával kolem 22:00 SEČ zhruba 0,6 procenta na 90,11 bodu.

vjn

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK