Jak díky penzijnímu pojištění ušetřit na daních?

28.03.2018 | , Finance.cz
DANĚ


Penzijní pojištění a doplňkové penzijní spoření patří mezi III. pilíř důchodové reformy. Za posledních několik let do něj vstoupilo téměř 5 miliónů Čechů. Jak díky tomu můžou ušetřit na daních?

Penzijní pojištění a doplňkové penzijní spoření patří ve 3. oddíle daňového přiznání do částek, které si můžete odečíst od základu daně. Prostřednictvím takových odečitatelných položek, mezi které patří např. i dary, životní pojištění, odborové příspěvky, úhrada za zkoušky nebo odečet úroků z hypotéky a stavebního spoření, dojde k daňové úspoře.

Vklady na doplňkové penzijní spoření

Minimální měsíční vklad na doplňkové penzijní spoření je 100 Kč. S takovou částkou ale ještě stále není nárok na státní podporu, která nabíhá až od příspěvku 300 Kč měsíčně. Výše státní podpory pak začíná na 90 Kč a končí na 230 Kč za měsíc, viz tabulka.

Měsíční vklady

Výše státní podpory

300 Kč

90 Kč

400 Kč

110 Kč

500 Kč

130 Kč

600 Kč

150 Kč

700 Kč

170 Kč

800 Kč

190 Kč

900 Kč

210 Kč

1000 Kč a více

 230 Kč

Pro získání podpory od státu je pak pravidlem zmíněná minimální částka. Dále pak také to, že účastníkem pojištění musí být fyzická osoba, která je starší 18 let s českou státní příslušností anebo s nahlášeným trvalým pobytek na území ČR a přiděleným rodným číslem.

Odborníci tvrdí, že nejvýhodnější je spořit zhruba 300 Kč měsíčně, protože právě u tohoto příspěvku dochází díky státní podpoře k nejvyššímu zhodnocení vkladů. Čím více budete měsíčně odvádět, tím budou procenta celkové výnosnosti nižší.

Příspěvky na penzijní pojištění od zaměstnavatele

Příspěvky od zaměstnavatele na penzijní pojištění nebo doplňkové penzijní spoření patří mezi oblíbené zaměstnanecké benefity. Přispívána pak může být libovolná částka, její výše není nijak regulována zákonem. Obrovskou výhodou zde navíc je i to, že pokud součet příspěvků od zaměstnavatele za rok 2017 není vyšší než 50 000 Kč, nepodléhají dani z příjmu ani odvodům na sociální a zdravotní pojištění, čímž v podstatě ušetří obě strany.

Penzijní a životní pojištění v daňovém - zvýšení limitu

zdroj: Shutterstock

Přispívat zaměstnanci na důchod je pro zaměstnavatele výhodné i proto, že jsou vklady daňově uznatelným nákladem bez limitu. Pro zaměstnance je zde malá nevýhoda – na příspěvky od šéfa anebo jakékoliv jiné 3. osoby nelze čerpat státní podporu.

Jak na daňový odpočet?

Od daňového základu si lze za penzijní pojištění a doplňkové penzijní spoření maximálně odečíst až 24 000 Kč. Takový odpočet ale můžeme uplatnit jen v případě, pokud si měsíčně přispíváme 3000 Kč. Získali bychom tím nejvyšší možnou daňovou úsporu, a to ve výši 3600 Kč za rok.

Předčasné ukončení účasti na pojištění

Smlouvu se zde nikdy nevyplatí předčasně zrušit. Finančně výhodnější je vždy ,,dospoření“. K vyplacení a řádnému ukončení dojde v případě, že klient dovršil minimálně 60 let věku. Další podmínkou pak je, že byl aktivním účastníkem pojištění minimálně po dobu 60 měsíců, tj. 5 let.

Leckdy se ale stane, že klient potřebuje peníze vybrat dřív anebo zkrátka již nemá na to, aby měsíčně odváděl příspěvky. V druhé z těchto možností je nejlepší zažádat o odklad. Pokud ovšem pojištění tohoto typu nebo spoření opravdu chcete zrušit, povolí vám to jen za předpokladu splnění alespoň minimální doby účasti. Peníze vám následně budou vyplaceny jako odbytné, za to ale bez státní podpory a úroků na ní. Ta bude vrácena Ministerstvu financí. Vlastní naspořené prostředky, jejich výnosy a případné příspěvky od dalších osob vám ale zůstanou. Počítejte však s tím, že z nich bude třeba odvézt 15% daň.

Životní pojištění v daňovém přiznání

Životní pojištění na daních funguje takřka podobně jako penzijní. S tím rozdílem ale, že stát daňově zvýhodňuje jen některé typy, zpravidla investiční, pro dožití nebo pro případ smrti. S pojištěním proti úrazu, vážné nemoci nebo invaliditě u daní bohužel neuspějete.

Nárok na odpočet je zde navíc pouze tehdy, pokud jste smlouvu sjednali minimálně do 60 let účastníka a také:

  • Jestliže je minimální částka na dožití 40 000 Kč (délka smlouvy 5 – 15 let).
  • Jestliže je minimální částka na dožití 70 000 Kč (délka smlouvy nad 15 let).

Pozor: Všichni zaměstnanci, kteří v roce 2017 zrušili penzijní nebo životní pojištěni či doplňkové penzijní spoření, jsou povinni podat daňové přiznání a vše za posledních 10 let zpětně dodanit. Roční zúčtování daně u zaměstnavatele nebude stačit.


Čtěte také:

Kolik si můžete odečíst z daní?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: DANĚ