Důvěra investorů v ekonomiku Německa se kvůli hrozbě cel zhoršila

20.03.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 20. března (ČTK) - Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se v březnu prudce zhoršila. Důvodem jsou obavy z možných škod, které by největší evropské ekonomice mohlo způsobit zavedení dovozních cel Spojenými státy. Uvedl to ve své dnešní zprávě výzkumný institut ZEW.

Index důvěry v německé hospodářství v březnu klesl na 5,1 bodu z únorových 17,8 bodu. Analytici dotazovaní agenturou Reuters předpovídali snížení indexu jen na 13 bodů. Index se tak dále vzdálil svému dlouhodobému průměru, který činí 23,6 bodu.

Ukazatel současné hospodářské situace se v březnu snížil na 90,7 bodu z 92,3 v únoru. Analytici počítali s poklesem na 90 bodů.

\"Obavy z globálního obchodního konfliktu vedeného USA vedly odborníky k větší obezřetnosti ve svých prognózách,\" uvedl prezident ZEW Achim Wambach. Podle něj jsou však němečtí investoři stále optimističtí a výhled pro ekonomiku jako celek zůstává \"převážně pozitivní\".

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých firem. V loňském roce hrubý domácí produkt Německa rostl nejrychleji od dluhové krize v eurozóně v roce 2011. Hlavním motorem hospodářského růstu v Německu se v posledních letech staly spotřebitelské výdaje podporované rekordně nízkou nezaměstnaností, stoupajícími reálnými mzdami a nízkými úrokovými sazbami. Loni navíc německá ekonomika těžila z oživení exportu. Oživení u hlavních vývozních partnerů poskytovalo naději v další silný růst i letos a na počátku roku zlepšila vláda prognózu růstu na letošní rok na 2,4 procenta.

V poslední době však rostou obavy, že na vývoz ze země by mohly mít negativní dopad ochranářské snahy vlády amerického prezidenta Donalda Trumpa. Vývozce by mohlo poškodit i silnější euro.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK