Komu se vyplatí založit PayPal?

05.04.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Uvažujete o založení elektronické peněženky? Přemýšlíte, v čem se vám vlastně vyplatí? A nestojí to náhodou něco? Přečtete si výhody, nevýhody i návod, jak založit PayPal.

PayPal je v podstatě něco jako internetové bankovnictví. Přes tento platební systém lze posílat a přijímat peníze a samozřejmě jimi i platit na nejrůznějších e-shopech. Má ale, ostatně jako většina online peněženek, oproti klasickému internetbanking i nějaké ty výhody navíc?

Výhody a nevýhody PayPal


Plusy

  • Žádné poplatky za založení
  • Při platbách zdlouhavě nevypisujete číslo karty, platnost ani CVV kód.
  • Podstatně rychlejší transakce na rozdíl od převodů v bankách
  • Větší bezpečnost – osoba, které posíláte peníze, nevidí citlivé údaje vaší karty, tudíž je nemůže zneužít.
  • Je zde větší jistota, že kupovanou věc opravdu dostanete.
  • Úschova – zadržuje platby pro případné reklamace, se kterými klientům pomáhá.

Mínusy

  • Velká část PayPal je stále v angličtině
  • Pokud někdo zjistí vaše přihlašovací údaje, může vám vykrást účet podobně jako v běžném internetovém bankovnictví. Je zde proto dobré pravidelně měnit heslo a nastavit si denní limit.

Návod, jak založit PayPal

  1. Otevřete si webovou stránku PayPal a klidněte na Sing Up For Free.
  2. Z nabídky dvou možností vyberte Personal Account a dejte Continue.
  3. Následně doplňte své jméno, příjmení, e-mailovou adresu a samozřejmě i silné a ideálně i dlouhé heslo (musí obsahovat minimálně 8 znaků včetně alespoň jednoho speciálního). To v poslední kolonce potvrďte a klikněte na Pokračovat.
  4. Dále se vám ukáže tabulka, do které bude třeba vepsat identifikační údaje jako ulici, číslo popisné, PSČ, město, případnou provincii, datum narození a telefonní číslo. Rozhodněte se, zdali stojíte o trvalé přihlášení nebo ne a zaškrtněte políčko, ve kterém potvrzujete, že jste osoba, která již dosáhla plnoletosti. Poté dejte Vytvořit účet.
  5. Pokud se přihlásíte do emailu a dáte potvrdit vytvoření účtu, otevře se vám tabulka, do které zadáte heslo a přihlásíte se kliknutím na Log in. Poté se vám zobrazí vytvořený účet.
  6. Pro převody peněz a nákupy pak bude samozřejmě nutné doplnit údaje o platební kartě, případně na PayPal bankovním převodem převést peníze.

Jak založit PayPal - výhody a nevýhody, kurz, převod měn

zdroj: Shutterstock

Pro koho je vhodná internetová peněženka?

Nejen PayPal, ale i ostatní (ověřené) internetové peněženky jsou bezpečnějším řešením pro všechny uživatele, kteří rádi a často nakupují na zahraničních e-shopech jako je Aliexpress, E-bay, Wish apod. Snadno zneužitelné platební údaje se díky PayPal pro druhou stranu stanou nedostupnými, a tudíž je zde i menší riziko eventuelního zneužití.

Prostřednictvím Paypal se nakupuje velice snadno a v podstatě jen stačí, aby jej měli obchodníci na českých nebo zahraničních internetových obchodech jako jednu z platebních metod. Pří výběru budete přesměrování na web, kde se k účtu přihlásíte. Transakci pouze potvrdíte, a to aniž byste museli vypisovat údaje z karty. Výhodou je zde navíc i to, že nebude třeba následně vyplňovat adresu, na kterou se má balíček doručit. Měla by se stáhnout sama z PayPal účtu.

Poplatky za převody a transakce

Za platbu, která je tuzemská a která byla odeslána z přednabitého účtu, si PayPal žádnou provizi neúčtuje. Bohužel, pokud platíte rovnou kartou anebo do zahraničí, bude vám zaúčtován poplatek ve výši 10 Kč a navíc ještě 3,4 % z odeslané částky.

Jestliže hodláte platit a převádět peníze do cizí měny, je vhodné porovnat kurz PayPal s kurzem banky, u které si vedete běžné konto, a to už minimálně proto, abyste odvedli co nejnižší možné poplatky. Kurz banky si můžete do účtu sami zanést. Stačí, když kliknete na ikonku nastavení a následně na Payments a Manage pre-approved payments. Vlevo na boku vám vyskočí nabídka, kde zadáte Show active a opět manage preapproved payments. Vpravo nahoře nad tabulkou pak kliknete na Set Available Funding Sources a poté na Conversion Opitions. V těch poté zaškrtnete Bill me in the currency listed on the seller´s invoice, a máte hotovo!

Ostatní virtuální peněženky

  • GoPay
  • Skrill
  • OK Pay
  • Perfekt Money
  • Solid Trust Pay
  • Paxum
  • Paysec

Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 19 krát

Články ze sekce: Spotřebitel