Stát na Zlínsku zakázal vození prasat do neregistrovaných chovů

28.03.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. března (ČTK) - Veterináři zakázali přemisťování prasat ve Zlínském kraji do tzv. neregistrovaných chovů. Chovatelé mají za povinnost registrovat chovy od dvou prasat. Celostátně bude větší evidence. Státní veterinární správa (SVS) dnes vydáním mimořádného veterinárního opatření přikázala, že každé registrované hospodářství v ČR, které přemístí prase do neregistrovaného chovu, bude muset rok po převozu vést evidenci. Veterináři tím chtějí zlepši kontrolu kvůli možnému rozšíření afrického moru prasat, který je potvrzený na Zlínsku. ČTK to sdělil mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Pokuty za nedodržení podmínek jsou až 100.000 korun pro fyzickou osobu a dva miliony pro právnickou osobu nebo podnikatele.

\"Každý registrovaný chovatel prasat, jehož hospodářství je evidované dle plemenářského zákona, který přemístí nebo prodá prase domácí určené pro domácí porážku do neregistrovaného chovu, je povinen vést řádnou evidenci těchto prasat,\" uvedl mluvčí. Evidence musí obsahovat počet přemísťovaných prasat, datum přemístění, jméno a adresu dopravce, jménu a adresu domácnosti chovatele a adresu hospodářství, pokud není totožná s adresou domácnosti.

\"Mimořádná veterinární opatření ukládají povinnost uchovávat evidenci prasat určených pro domácí porážku po dobu nejméně jednoho roku od data přemístění,\" dodal Vorlíček. Podle něj jsou zpřísnění přijímána ve všech státech Evropské unie.

Chovatelé prasat v neregistrovaných chovech na Zlínsku je museli do 11. března vybít. Porážky nařídili také veterináři. U několika prasat byla z nutné porážky udělena výjimka, protože zvířata byla domácími mazlíčky. Veterináři prohlídli 25 hospodářství s celkem 28 zvířaty a konstatovali, že chovatelé povinnost splnili, jeden chovatel se třemi prasaty nebyl registrovaný, zahájili s ním proto správní řízení.

Velikost zamořeného území chorobou se několikrát měnila. Nyní zahrnuje zhruba polovinu okresu Zlín, především jeho severní část. Od 12. března je v ní chov prasat domácích v neregistrovaných chovech zakázán. Chovů registrovaných podle plemenářského zákona se nařízení netýká.

V zamořené oblasti také platí zákaz konzumace masa ulovených divokých prasat. Zastřelené kusy proto míří do kafilerií. Lovci v oblasti dostávají jako kompenzaci vyšší takzvané zástřelné. U dospělého kusu činí 8000 korun. U divočáků pod 50 kilogramů je to 4000 korun. Odměna za nalezení uhynulého kusu je 5000 korun.

V Česku se africký mor prasat, který není nebezpečný pro člověka, objevil poprvé loni v červnu na okraji Zlína. Ve vysoce rizikové oblasti vytýčené v okolí krajského města dosud veterináři potvrdili africký mor prasat u více než 200 uhynulých, ulovených nebo odchycených divokých prasat. Do chovů se zatím nákaza nerozšířila. Kdyby se to stalo, veterináři by je museli nechat vybít.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK