Vítěz mýtného v ČR CzechToll/SkyToll je ve finále tendru v SRN

13.04.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. dubna (ČTK) - Konsorcium CzechToll a SkyToll, které zvítězilo v tendru na mýtný systém v Česku, se účastní i výběru provozovatele systému mýta v sousedním Německu. Na dnešní tiskové konferenci to řekl generální ředitel CzechTollu ze skupiny PPF Robert Ševela.

V německém tendru je podle Ševely CzechToll se SkyTollem ve finále spolu s dalšími třemi firmami. Vítěz by měl být znám letos v létě. Satelitní technologie v Německu má zajistit výběr mýta na 50.000 kilometrech komunikací v ročním objemu zhruba 150 miliard Kč.

V Česku konsorcium zvítězilo s nabídkou nákladů na vybudování a desetiletý provoz systému od roku 2020 ve výši 10,75 miliardy korun, což bylo o 2,7 miliardy méně než druhá nejvýhodnější nabídka stávajícího provozovatele mýtného systému Kapsch.

Přechod ze stávajícího systému výběru prostřednictvím mýtných bran na satelitní bude pro řidiče znamenat nutnost výměny palubních jednotek. Získají ale možnost využít více platebních metod nebo spravovat mýtné platby přes internet. Vozidla bude pro účely platby mýta sledovat satelitní technologie GPS, případně Galileo. Stávající mýtné brány využije pro kontrolu vozidel.

Podle generálního ředitele SkyTollu Mateje Okáliho stát díky satelitnímu systému získá více informací o dopravních tocích a také větší flexibilitu, pokud by chtěl systém v budoucnu dále rozšiřovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK