Skupina MOL loni v Česku snížila čistý zisk, tržby vzrostly

17.04.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. dubna (ČTK) - Maďarské ropné skupině MOL klesl loni v Česku meziročně čistý zisk o 22,8 procenta na 493,5 milionu korun. Tržby z prodeje zboží, výrobků a služeb naopak vzrostly o 14,9 procenta na 46,2 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti zveřejněné ve Sbírce listin. Firma upozornila, že loňský pokles čistého zisku souvisí s předloňským navýšením zisku kvůli daňové pohledávce. Skupina má v ČR 306 čerpacích stanic a v jejich počtu je dvojkou na trhu.

\"Vzhledem k tomu, že v roce 2016 byla navýšená odložená daňová pohledávka o více než půl miliardy korun, došlo u výsledků za rok 2016 k zásadnějšímu ovlivnění čistého zisku. Pokud by došlo ke srovnání údajů při nezapočítání daně z příjmu odložené, společnost MOL by meziročně u ukazatele čistého zisku po zdanění rostla,\" řekl ČTK finanční ředitel MOL Česká republika Karol Jakubek.

Jakubek upozornil, že provozní zisk firmy stoupl meziročně o 69 procent na 544 milionů korun. Důvodem byl podle něj mimo jiné růst marží z prodeje paliv, pozitivní vliv měl také postupný nárůst nově otevíraných prodejen vlastního konceptu Fresh Corner na jednotlivých pumpách. MOL je nyní nabízí na téměř 100 stanicích, za rok 2017 přibylo přibližně 50 nových míst.

Z 306 čerpacích stanic skupiny v Česku nese 187 logo a zelené barvy MOL, zbytek představuje 118 modrých stanic Pap Oil a jedna stanice Slovnaft. V oblasti velkoobchodu patří společnost mezi největší prodejce a distributory motorových paliv a maziv a je největším dovozcem pohonných látek do ČR. Nejvíce čerpacích stanic, aktuálně 404, má v ČR Benzina patřící petrochemickému holdingu Unipetrol.

MOL je mezinárodní ropná a plynárenská společnost se sídlem v Budapešti. Vlastní síť 2000 čerpacích stanic ve deseti zemích střední a jihovýchodní Evropy. Skupina aktivně působí ve více než 30 zemích a zaměstnává 25.000 lidí po celém světě. Provozuje i čtyři rafinérie a dva petrochemické závody. Čistý zisk celé skupiny loni meziročně stoupl o 18 procent na 1,11 miliardy dolarů (asi 22,7 miliardy korun).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK