V Německu se dohodli na zvýšení platů ve veřejném sektoru

18.04.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 18. dubna (ČTK) - Více než dvěma milionů zaměstnanců veřejného sektoru v Německu se zvýší platy ve třech fázích během následujících dvou let. V noci na dnešek s dohodnutým kompromisem souhlasili zástupci odborů i zaměstnavatelů, informovala agentura DPA. Minulý týden se na podporu požadavků zaměstnanců konala po celém Německu řada stávek, které ochromily dopravu ve městech a narušily provoz školek, obecních úřadů či divadel.

Zpětně k prvnímu březnu 2018 se zaměstnancům ve veřejném sektoru zvýší plat v průměru o 3,19 procenta, k prvnímu dubnu příštího roku o 3,09 procenta a k prvnímu březnu 2020 o další 1,06 procenta.

K dohodě dospěli zástupci odborového svatu Verdi a zástupců státu a obcí po třech dnech jednání. První kolo jednání začalo v neděli. Za německý stát jej vedl ministr vnitra Horst Seehofer.

Odbory Verdi zastupují kolem 2,3 milionu zaměstnanců, kteří požadovali zvýšení platů o šest procent, nejméně však o 200 eur měsíčně (5064 Kč). Aby podpořily svou vyjednávací pozici, uspořádaly odbory minulý týden řadu výstražných stávek, které postupně ve velkých městech po celém Německu ochromily hromadou dopravu. Uzavřené v některých dnech zůstaly například také obecní úřady, veřejné bazény, divadla či školky. Minulé úterý kvůli stávce musely být zrušeny stovky letů, včetně těch z dvojice největších německých letišť ve Frankfurtu nad Mohanem a v Mnichově.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK