Kolik zaplatíte za dálniční známky v Evropě? Přehled 2019

15.04.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Než vyjedete na letní dobrodružství autem po Evropě, podívejte se na velký přehled, kolik a kde zaplatíte za použití dálnice.

Chystáte se na letošní dovolenou vyrazit roadtripem k moři? Vlastním autem je dovolená snad nejflexibilnější. Můžete si vybrat, kdy odjedete, klidně jen den předem, můžete se vlastně až na cestě rozhodnout, kam pojedete, a klidně můžete změnit, kdy odjedete a jak dlouho vaše dovolená potrvá. Navíc bez problémů zrealizujete jakýkoliv výlet v okolí vaší dovolenkové destinace. Kromě nákladů za benzín ale budete muset počítat i s dalšími náklady. V řadě zemí zaplatíte poplatky za použití dálnice, jinde se vybírá mýto za průjezd tunelu nebo musíte zaplatit za převoz na trajektu.

Ať už teda pojedete až třeba do Španělska, do Chorvatska, nebo jen tak na otočku do rakouských Alp, tak se vám nejspíš bude hodit přehled cen dálničních známek a dalších poplatků, které vás na cestě po Evropě letos potkají.


Speciál pro vaši dovolenou:


Přehled pro dálniční známky je platný pro osobní automobily, tedy pro vozidla do 3,5 tuny, v některých zemích je cena dálniční známky pro osobní automobily navíc omezena i maximálním počtem sedadel v autě (8 v Bulharsku, 7 míst v Maďarsku), nebo délkou (do 1,3 metrů nad první nápravou ve Slovinsku). Ceny jsou uváděné v eurech, pokud oficiální ceník neudává ceny v eurech, tak je použit přepočet aktuálním kurzem na eura.

V některých zemích dálniční známku ani nebudete potřebovat a případný úsek cesty můžete projet po okolních silnicích. V jiných zemích se vám ale dálniční známka určitě hodí, například v Rakousku při cestě do Chorvatska.

Ceny jsou orientačně přepočítány z místní měny na eura.

Dálniční známka na rok krátkodobá Budete dálniční známku potřebovat? Kde můžete dálniční známku koupit?

Bulharsko

50 €

7 dnů 8 €

měsíc 15 €

V Bulharsku budete dálniční známku potřebovat, zpoplatněno je velké množství úseků.

Některé úseky se platí ještě zvlášť (mosty a trajekty).

hraniční přechody, benzinové pumpy, pošta

Česko

1500 Kč

10 dnů 310 Kč

měsíční 440 Kč

Pro rychlý odjezd.

benzinové pumpy, ČP, další

Lotyšsko 300 €

den 6 €

týden 14 €

měsíc 28 €

Pokud chystáte výlet do Pobaltí. benzinové pumpy nebo online

Maďarsko

134 €

10 dnů 11 €

měsíční 15 €

Zpoplatněné úseky jsou docela rozsáhlé, ale záleží na tom, jaké máte plány. (mapa)

hraniční přechody, benzinové pumpy, online (stačí vytisknuté potvrzení)

Rakousko

89,20 €

10 dnů 9,20 €

2 měsíce 26,80 €

Při přejezdu Rakouska do jiné země je známka určitě nutná. Při dovolené v Rakousku ji možná nebudete ani potřebovat. (mapa)

benzinové pumpy, na hranicích, prodejní místa jsou i v ČR

Rumunsko

28 €

7 dnů 3 €

30 dnů 7 €

90 dnů 13 €

Ano, zpoplatněna velká část silniční sítě. Další poplatky jsou například i při přejezdu Dunaje přes mosty. (mapa)

benzinové pumpy, online (prokazuje se např. SMS)

Slovensko

50 €

10 dnů 10 €

měsíční 14 €

Záleží, kam a jak daleko jedete. (mapa)

benzinové pumpy, online (stačí vytisknuté potvrzení)

Slovinsko

110 €

týdenní 15 €

měsíční 30 €

Zvládnete to i bez, záleží kam jedete a jak moc spěcháte. (mapa)

benzinové pumpy, turistická centra

Švýcarsko

36 € 

-

Ano. Síť placených úseků je hustá. (mapa)

hraniční přechody, benzinové pumpy, pošta

 

 

Kromě dálničních známek si navíc musíte na některých trasách připlatit i za přejezdy přes mosty, za přívozy, nebo za horské tunely. Ceny se pohybují od několika euro za přejezd Dunaje, nebo za trajekt na chorvatské ostrovy, průměrně zaplatíte kolem 12 €, přičemž alpské tunely jsou většinou dražší, ve Švýcarsku si nachystejte až 45 € za tunel Munt la Schera.

V zemích, kde nepotřebujete dálniční známku, jsou buďto dálnice pro osobní automobily zdarma, nebo si připravte drobné za platbu mýta přímo při průjezdu. Takto má dálnice zpoplatněné například Chorvatsko, dále pak Itálie, Francie a další země.

Kde se platí mýtné Kde a kolik se platí? Poznámka

Chorvatsko

Najděte si cenu v ceníku.

dodatečné poplatky jsou za trajekty

Francie

Najděte si cenu v ceníku.

dodatečné poplatky za tunely

Irsko

Najděte si na mapě cenu.

 

Itálie

Najděte si cenu na mapě poplatků.

dodatečné poplatky za tunely

Norsko

Informace o zpoplatněných úsecích a cenách.

 

Polsko

Mapa poplatků

 

Portugalsko

Mapa a ceník.

 

Řecko

Zpoplatněny jsou dálnice.

další poplatky za mosty a tunely

Španělsku

Spočítejte si poplatek podle cesty.

 

Velká Británie

Placená je dálnice M6.

placené mosty, tunely, placený vjezd do Londýn a Durhamu

Poplatky za použití dálnice se ve formě mýtného vybírají také například v Srbsku nebo Turecku.

Dálnice zdarma jsou zhruba v polovině evropských států, je to například Estonsko, Litva, Belgie, Nizozemí a Lucembursko, Finsko, Dánsko a Švédsko. V těchto zemích se ale často vybírají poplatky za některé úseky, jako například za přejezd mostů.

Z Francie do Velké Británie: kolik stojí eurotunel?

Tunel mezi Francií a Velkou Británií byl zprovozněn v roce 1994 a výrazně urychlil dopravu mezi Anglií a Francií. Tunelem se přepravují auta i samotní cestující, přičemž cena jedné cesty začíná už na 30 librách. Tuto cenu dostanete jen při splnění podmínek a při koupi s dostatečným předstihem, průměrně počítejte během léta tak 100 liber za jednu cestu. Pokud plánujete cestu do Anglie a cestu autem tunelem, tak určitě si rezervujte místo, na stanicích se tvoří fronty a často bývá vyprodáno, takže musíte počkat na další spoj.


Platí se v Německu za dálnice?

Německo má jednu z nejhustších a nejlepších silničních sítí, ale průjezd osobních automobilů je zdarma, mýtné se platí až od 7,5 tuny hmotnosti. V poslední době se sice neustále debatuje o zavedení dálničních poplatků na německých dálnicích, ale v současné době se poplatky za průjezd osobních automobilů stále nevybírají.

Podle všeho je ale plánováno zpoplatnit německé dálnice i pro osobní auta od podzimu 2020. Výše poplatku se bude lišit podle auta a doby platnosti dálniční známky, cena za použití německé dálnice se tak od příštího roku bude pohybovat od 4 € za desetidenní poplatek do 130 € za celoroční známku. Dálniční známka bude elektronická a bude ji možno zakoupit na internetu, v aplikaci nebo fyzicky na německých hranicích.

Tento zákon a způsob vybírání poplatků na německých dálnicích je ovšem výrazně kritizován, jak ze strany Evropské komise, tak i dalších států EU. Poplatky totiž budou vlastně povinné jen pro zahraniční řidiče. Auta s německou registrační známkou sice poplatek za použití dálnic zaplatí, ale tento jim bude vrácen jako sleva na dani, takže v podstatě německá auta budou po německých dálnicích jezdit zdarma. Pro takovou úpravu je německý zákon kritizován a jeho platnost byla odsouvána. 

 

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 22 krát

Články ze sekce: Spotřebitel