Czech Toll zrušení mýtného tendru překvapilo. Zváží právní kroky

09.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. května (ČTK) - Vítěz mýtného tendru společnost Czech Toll je překvapena rozhodnutím antimonopolního úřadu, který zrušil soutěž na provozovatele mýtného. Podle ní byl postup ministerstva dopravy v pořádku. Společnost nyní společně s partnerskou firmou Sky Toll, se kterou do tendru vstupovala, zváží další kroky. ČTK to řekl mluvčí firmy Miroslav Beneš. Czech Toll patří do investiční skupiny PPF podnikatele Petra Kellnera.

Jedním z důvodů, proč Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) tendr zrušil, byl způsob předání zadávací dokumentace ministerstvem dopravy jednotlivým uchazečům. Podle úřadu ministerstvo nezajistilo takové technické řešení, na kterém by se dalo ověřit, zda všichni uchazeči dostali shodné informace k podmínkám tendru.

\"Předání zadávací dokumentace v rozsahu desítek tisíc stran na USB nosiči považujeme za zcela logické,\" uvedl Beneš. Podle něj obdobně postupovaly při tendru na mýtný systém i státní úřady v Německu a nikdo z účastníků, včetně firmy Kapsch, tento postup nezpochybňoval.

Společnost chce o svém dalším postupu rozhodnout až po pečlivém prostudování rozhodnotí ÚOHS. Již v dubnu však zástupci firmy avizovali, že v případě zrušení tendru se budou bránit právní cestou.

Konsorcium společnosti Czech Toll / Sky Toll zvítězilo v mýtném tendru na desetiletý provoz mýtného v Česku po roce 2019 s nabídkou 10,7 miliardy korun, což bylo o 2,7 miliardy korun méně, než činila druhá nejlepší nabídka společnosti Kapsch.

sip rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK