Ropa ztrácí, kvůli Íránu se ale drží poblíž několikaletých maxim

11.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 11. května (ČTK) - Ceny ropy dnes klesají, stále se ale drží poblíž několikaletých maxim kvůli obavám z výpadku dodávek suroviny z Íránu. Aktuální celosvětová produkce totiž sotva drží krok s rostoucí poptávkou. Za celý týden si tak severomořská ropa Brent připisuje více než tři procenta, americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) přidává přes dvě procenta.

Brent kolem 18:00 SELČ ztrácel proti čtvrtečnímu závěru 0,2 procenta na 77,33 dolaru za barel. Americká WTI ve stejnou dobu odepisovala zhruba 0,4 procenta a nacházela se jen těsně nad hranicí 74 dolarů.

Spojené státy se chystají znovu zavést sankce proti Íránu, který dodává na trh zhruba čtyři procenta světové produkce. Předpokládá se, že krok Washingtonu povede k poklesu vývozu íránské ropy a k růstu cen suroviny na světových trzích.

Po úterním oznámení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že Spojené státy odstupují od jaderné dohody s Íránem a zavedou proti této islámské republice znovu sankce, ceny ropy zaznamenaly nejprudší jednodenní růst za poslední měsíc.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 77,33 77,47 New York - NYMEX WTI červen 71,04 71,36

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK